Μύθοι και αλήθειες για τα ελληνικά κέρδη από το ρωσικό αγωγό

Μύθοι και αλήθειες για τα ελληνικά κέρδη από το ρωσικό αγωγό

Τι αποκαλύπτει το ινστιτούτο Bruegel σχετικά με τον Turkish Stream και τα πιθανά οφέλη της Ελλάδας.

Στην πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται το ινστιτούτο Bruegel και προσπαθεί να καταγράψει τι πραγματικά μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τον αγωγό Turkish Stream.

«Η Ελλάδα είχε υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση αυτή, όσον αφορά την οικονομική βοήθεια, το ενδεχόμενο εκπτώσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και την άρση της ρωσικής απαγόρευσης στις εισαγωγές τροφίμων από την Ελλάδα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε προέκυψε ότι η Ρωσία είχε κάτι άλλο να προσφέρει στην Ελλάδα: μια ισχυρή συνεργασία σε έργα φυσικού αερίου» αναφέρουν οι Σιμόνε Ταλιαπιέτρα και Γκέοργκ Ζάχμαν στο άρθρο τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει τη δυνατότητα παροχής δανείων προς την Ελλάδα για την εκτέλεση από κοινού των μεγάλης κλίμακας έργων του φυσικού αερίου. Αυτή ήταν μια αναφορά στον Turkish Stream, τον αγωγό που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2014 ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει σημαντικές ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και την Ευρώπη, παρακάμπτοντας εντελώς την Ουκρανία από το 2019 και έπειτα.

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν η δήλωση αυτή έχει βάση αναφέρουν οι αρθρογράφοι και συμπληρώνουν: «Ο τουρκικός αγωγός έχει ήδη οριστεί να έχει χωρητικότητα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (bcm / y). Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 14 bcm / y θα απορροφώνται αποκλειστικά από την εγχώρια αγορά της Τουρκίας, ο μέγιστος όγκος που θα μπορεί να διέλθει από την Ελλάδα θα είναι 49 bcm / y. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Σλοβακία εισπράττει αμοιβή διέλευσης ύψους περίπου 7,8 ανά χίλια κυβικά μέτρα (TCM) για το φυσικό αέριο που διαμετακομίζεται από την Ουκρανία στην Αυστρία μέσω ενός αγωγού μήκους 400 χιλιομέτρων, η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως τέλη διέλευσης».

Σε αυτά τα 380 εκατ. ευρώ προσθέτουν επιπλέον 100 εκ. ευρώ από την εξοικονόμηση από μια έκπτωση της τάξης του 10% στη τιμή του φυσικού αερίου, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 480 εκατ. ευρώ.

Το «ρωσικό πακέτο φυσικού αερίου» εκτιμάται σε 4,8 δισ. ευρώ σε καθαρή τωρινή αξία υπολογισθείσα με το επιτόκιο του 10% σύμφωνα με το Bruegel. Το ποσό αντιστοιχεί στο 0,5% των ετήσιων δαπανών του ελληνικού κράτους που ανέρχονται σε 107 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως σχολιάζει το Brugel αυτό το ποσό δεν μπορεί να συγκριθεί με το ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους της.  «Αυτό το ποσό είναι δύο τάξεις μεγέθους μικρότερο από το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το 2012, η οποία προβλέπει οικονομική ενίσχυση 164,5 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2014. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Eurostat εκτιμά τις συνολικές ετήσιες κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα σε 107 δις ευρώ, η επίπτωση του πακέτου «ρωσικό φυσικό αέριο» επί των συνολικών ετήσιων κρατικών δαπανών της χώρας περιορίζεται στο 0,5%».

Οι αναλυτές του ινστιτούτου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο θα επηρεάσει μεν τις πολιτικές και γεωπολιτικές σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας, αλλά θα δεν έχει σημαντική επίπτωση στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: 

Spiegel: Η Ελλάδα ελπίζει σε άμεση εκταμίευση 3 – 5 δισ. ευρώ από τον αγωγό