Μυτιληναίος: Επιμένει Ελλάδα, ενισχύει την παραγωγική του βάση

Μυτιληναίος: Επιμένει Ελλάδα, ενισχύει την παραγωγική του βάση
Ο πρόεδρος της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλάει στην εκδήλωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας με αφορμή της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι σημαίνει η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε. έναντι 20 εκατ. ευρώ.

Στην εξαγορά του 97,87% των μετοχών της ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε. (Επεξεργασία Αλουμινίου – Μεταλλοβιομηχανία), που δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα των κραμάτων αλουμινίου και προϊόντων τους, έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ, προχώρησε η «Μυτιληναίος Α.Ε.», ενισχύοντας τον τομέα μεταλλουργίας της εταιρείας.

Η Μυτιληναίος, με την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, αποκτάει τεχνογνωσία στην ανακύκλωση αλουμινίου. Παράλληλα η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει την αποφασιστικότητα του ομίλου να επιμένει στην Ελλάδα και να συνεχίσει από εδώ τη σημαντική ανάπτυξή του.

Με την εξαγορά, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, αυξάνει άμεσα την παραγωγή κολονών αλουμινίου (πρώτη ύλη για τις μονάδες διέλασης που παράγουν προφίλ αλουμινίου) από 120.000 σε 155.000 τόνους, μεγεθύνοντας έτσι τη συνολική της δυναμικότητα και με προοπτική διετίας να φτάσει τους 250.000 τόνους συνολικής παραγωγής.

Παράλληλα, ενισχύεται η προσπάθεια της εταιρείας για μείωση της ενέργειας που απαιτείται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας, μέσω της ανακύκλωσης προϊόντων αλουμινίου (scrap) από προϊόντα που η χρήση τους έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. θα γίνει σταδιακά μία πιο «πράσινη βιομηχανία», με σημαντικά μειωμένο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και ουσιαστική εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακύκλωση του scrap αλουμινίου απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, ενώ παράγει 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Παράλληλα, η «Μυτιληναίος» μέσω της εξαγοράς αποκτά τεχνογνωσία στη δραστηριότητα της ανακύκλωσης scrap αλουμινίου.

«Η εταιρεία μας με αυτήν της την κίνηση, και άλλες που θα ακολουθήσουν, επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, αυτό της παραγωγής. Η διεθνοποιημένη και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο ελληνική βιομηχανία οφείλει να αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας για το μέλλον της χώρας, με ουσιαστικές επενδύσεις, όραμα και τόλμη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Μυτιληναίος».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.