Mitro Group: Ο Έλληνας που έχει χτίσει το μισό Βέλγιο

Mitro Group: Ο Έλληνας που έχει χτίσει το μισό Βέλγιο

Ο Τεό Μητροβόλτσης μιλά στο Fortune για τις πολυτελείς κατοικίες στη Σκύρο, αλλά και για το «φλερτ» με Αγκόλα και Μαδαγασκάρη.

Τι και αν ο οικοδομικός κλάδος έχει χάσει μέσα στην κρίση πάνω από το 80% της αξίας του, καταγράφοντας την υψηλότερη πτώση από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, στο Βέλγιο τα ποσοστά δείχνουν ότι παραμένει ταχύτατα αναπτυσσόμενος.

Το επικυρώνουν άλλωστε και τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία  οι κατασκευές κτιρίων και υποδομής αυξήθηκαν το Φεβρουάριο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη με τον πιο γρήγορο ρυθμό εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, γεγονός που υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι περισσότερο πρόθυμα να επενδύσουν έπειτα από επιφυλακτικότητα ετών. Μάλιστα η άνοδος του Φεβρουαρίου οδηγήθηκε κυρίως από το Βέλγιο, το οποίο παρουσίασε αύξηση παραγωγής 18,7% σε μηνιαία βάση.

Εδώ και 23 χρόνια, στην «καρδιά» του Βελγίου δραστηριοποιείται μια κατασκευαστική εταιρεία, ονόματι Mitro Group, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων οικοδομικών εταιρειών που αναλαμβάνουν μεγάλα projects ιδιωτικά, αλλά και κρατικά. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι πίσω από το διεθνές brand κρύβεται ένας Έλληνας επιχειρηματίας!

Το Fortunegreece.com συνάντησε στις Βρυξέλλες τον Τεό Μητροβόλτση,  δεύτερης γενιάς Έλληνα επιχειρηματία και ιδρυτή της Mitro Group, ο οποίος ξεκινώντας από το μηδέν δημιούργησε έναν όμιλο  που απασχολεί σήμερα 90 εργαζόμενους και καταγράφει τζίρο της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο κλάδος της οικοδομής στο Βέλγιο τα τελευταία χρόνια κινείται ανοδικά με ρυθμό ανάπτυξης 10%-15% και εκτιμά πως το εν λόγο ποσοστό θα αγγίξει το 20% το 2017 λόγω έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος και αυξημένης ζήτησης στην αγορά κατοικίας.

Επένδυση σε πολυτελείς κατοικίες στη Σκύρο

Στο χαρτοφυλάκιο  του ομίλου Mitro  – που είναι από τα πρώτα μέλη του επιχειρηματικού δικτύου Bucephalos – βρίσκονται σε εξέλιξη έργα σε Ρουμανία, Μολδαβία και Κούβα καθώς και στην Σκύρο στην οποία ο επιχειρηματίας χτίζει resort, πολυτελείς κατοικίες με πισίνα, σε μια περιοχή 15 στεμμάτων. «Οι γονείς μου έχουν σπίτι στη Φλώρινα και από μικρός  με τραβούσε η θάλασσα. Σκέφτηκα λοιπόν να επενδύσω στο τουριστικό προϊόν της Σκύρου. Το πρώτο κατάλυμα έχει ολοκληρωθεί και μέχρι το 2018 θα τεθούν σε λειτουργία άλλα τρία. Ήδη δουλεύουμε με Έλληνες τουρίστες, ενώ αρκετοί πελάτες μας προέρχονται από τη Γαλλία και το Βέλγιο» λέει ο κ. Μητροβόλτσης υπογραμμίζοντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή μόνο οι επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό έχουν νόημα.

Σε ότι αφορά τη βελγική οικονομία και το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια δραστηριοποίησης Ελλήνων επιχειρηματιών στο εσωτερικό της, ο κ. Μητροβόλτσης τονίζει ότι πρόκειται για μια αγορά με σταθερή ανάπτυξη κοντά στο 1,5% – 2% στην  οποία μπορεί κανείς με ασφάλεια να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. «Λόγω της κρίσης έρχονται αρκετοί Έλληνες που πέρασαν καλά τα προηγούμενα χρόνια και κατάφεραν να βάλουν κάποια χρήματα στην άκρη. Το να δραστηριοποιηθούν στις Βρυξέλλες δεν τους εξασφαλίζει υψηλά κέρδη, όπως νομίζουν, αλλά σταθερότητα και δυνατότητα καλού τραπεζικού δανεισμού με χαμηλά επιτόκια, εφόσον αποδείξουν στην πράξη ότι έχουν καλό track record».

Για την τρέχουσα χρονιά ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση της Mitro Group είναι αύξηση τζίρου κοντά στο 25%.

Μέσα στο 2017 «τρέχουν» 12 σημαντικά projects σε αγορές του εξωτερικού, ενώ κινήσεις γίνονται και για την εμπορική διείσδυση σε νέες. «Είμαστε σε συζητήσεις για την ανάληψη έργου κατασκευής 3.000 κατοικιών στην Ανγκόλα και 6.000 κατοικιών στη Μαδαγασκάρη. Η Αμερική χρειάζεται ακόμη χρόνο για να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα» καταλήγει ο κ. Μητροβόλτσης.