Μητσοτάκης: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Α), αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (δεν εικονίζεται), για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο των συναντήσεών του στο Νταβός, Αθήνα Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο της ΝΔ αμέσως μετά την ενημέρωσή του από τον πρωθυπουργό για το Μακεδονικό. Τι απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα και το κλίμα, όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ήταν ψυχρό.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα, και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων. Δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Έτσι, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση.

Άσκησε κριτική και για την τακτική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα» και υποστήριξε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Ο κατακερματισμός της λύσης, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και δεν μπορεί να γίνει δεκτός.

Η ΝΔ, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με σθένος και αποτελεσματικότητα, ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα δεν δίνουν εγγυήσεις ότι μπορεί να κάνει το ίδιο. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα. Το θέμα της ονομασίας, συνέχισε, δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την ιστορία και την εθνική συνείδηση των Ελλήνων. Επανέλαβε ότι «δεν θα διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς και κατέληξε ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βαδίσει αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι».

Μαξίμου: Ο κος Μητσοτάκης επέλεξε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμο

Για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό κατηγορεί το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού.

Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Γεωργιάδης: Άνευ σημασίας η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια χωρίς την αλλαγή του Συντάγματός τους

«Αν δεν μπούμε στην ουσιώδη συζήτηση που είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους, όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία» δηλώνει για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι το 2018 δεν είναι 2008 και πως «οι γεωπολιτικές συνθήκες του παρόντος χρόνου δεν εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για το ότι η Ελλάδα θα δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση για τα Σκόπια».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει λύση, όχι όμως σε βάρος της Ελλάδας και αναφέρει ότι υπάρχει απόλυτη αναντιστοιχία του κοινού αισθήματος στη χώρα με τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι σε πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες από εκείνες του 2008, χειρίστηκε το θέμα «με στόχο να διασπάσει τη ΝΔ και να δώσει ψήφους στον κ. Καμμένο. Αυτό ως αποτέλεσμα είχε να προχωρήσει σε αυτήν τη μυστική διπλωματία, σε αυτόν το δημόσιο τσακωμό με τον κ. Καμμένο και με την Εκκλησία, που, εν τέλει, οδήγησε στον σημερινό διχασμό του ελληνικού λαού. Άρα ο κ. Τσίπρας πια έχασε την ευκαιρία».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δηλώνει εξάλλου «απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξει σε επόμενο χρόνο καλύτερη ευκαιρία, γιατί το μακροπρόθεσμο συμφέρον των Σκοπίων είναι να μπουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Άρα, αργά ή γρήγορα, αυτό θα το καταλάβουν κάποια στιγμή».