Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση μετέτρεψε ένα ήσσονος σημασίας επεισόδιο με την Τουρκία σε πρόβλημα

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση μετέτρεψε ένα ήσσονος σημασίας επεισόδιο με την Τουρκία σε πρόβλημα

Κριτική στους χειρισμούς του πρωθυπουργού άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ που βρέθηκε στη Σύνοδο του ΕΛΚ. 

«Επιμένω στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών. Ένα ήσσονος σημασίας μεθοριακό επεισόδιο έχει μετατραπεί σε προβληματική κατάσταση μεταξύ των δυο κρατών και θέτει σε κίνδυνο ένα κεκτημένο των τελευταίων δεκαετιών, την αμοιβαία προσέγγιση των δυο λαών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο του ΕΛΚ.

«Δεν μπορώ να διαβλέψω την εξέλιξη, αλλά εύχομαι στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής να υπάρχει ρητή αναφορά. Δεν θα μπω δε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί κυρώσεων στην Τουρκία. Οι διάφορες λύνονται με διάλογο και καλή διάθεση. Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης ή ματαίωσης της συνόδου της Βάρνας αν δεν απελευθερωθούν οι δυο στρατιωτικοί. Το ζήτημα της ΑΟΖ της Κύπρου αφορά συνολικά την ΕΕ και την ενεργειακή της ασφάλεια. Επιθυμία και ευχή μου είναι να μη δούμε περαιτέρω κλιμάκωση που πιστεύω δεν συμφέρει κανένα»» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε: «Δεν έχω να πω κάτι. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση αν το ζήτημα είναι διμερές ήσσονος σημασίας ή πρέπει να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις να πιέσουν την Τουρκία».

Σχετικά με το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ είπε ότι δεν συζητήθηκε καθόλου στη σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν ξέρει ποιοι βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. «Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει ρητή δέσμευση από τα Σκόπια ότι είναι διατεθειμένα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και να απαλείψουν όλες τις αλυτρωτικές επιδιώξεις. Εμείς είμαστε συνεπείς. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση προσέρχονται χωρίς ξεκάθαρη θέση και χωρίς εθνική γραμμή. Είναι προβληματικό ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται όχι ως επικεφαλής κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος που δεν προσπάθησε να δημιουργήσει αρραγές μέτωπο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε ερώτηση αν είμαστε κοντά ή μακριά σε λύση είπε: «Δεν θα έκανα καμία πρόβλεψη. Είπα το πλαίσιο που έχει θέσει η ΝΔ, και συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων, για τον τρόπο που πρέπει να επιλυθεί το θέμα».

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είναι απλά πύλη εισόδου, αλλά μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός παίκτης στην ενιαία αγορά ενέργειας ως προς τις ανανεώσιμες πηγές και ως προς την καινοτομία στον ενεργειακό κλάδο.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Είναι το πιο μεγάλο βρόμικο ψέμα του Τσίπρα. Αν υπήρχε καθαρή έξοδος θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και μονομερώς να ακυρώσει τα μέτρα για το 2019- 2020. Υπάρχει μόνο τυπικά το τέλος του προγράμματος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας: «Οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν πρέπει να οδηγούν σε παρεκκλίσεις από την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Ρωσία», είπε.

Σχετικά με το προσφυγικό τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να το αντιμετωπίσει με όρους αλληλεγγύης. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συμμετοχή όλων των χωρών της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων και όσων δικαιούνται άσυλο. Πρέπει να υπάρξει και αναμόρφωση της πολιτικής ασύλου. Στην Ελλάδα οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές. Πρέπει να απλοποιηθούν», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν τώρα περιθώρια συναίνεσης με την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μερικές φορές ο αέρας των Βρυξελλών ή του εξωτερικού διευκολύνει να σκεφτόμαστε υπερβατικά. Να θυμίσω ποιος συνειδητά προκαλεί -με λόγια και πράξεις- ακραία πόλωση εντός Ελλάδος, που δεν διευκολύνει την εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων που θα ήταν χρήσιμες. Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής. Την ευθύνη δεν την έχουμε εμείς».

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών είπε πως όσο το συντομότερο γίνουν τόσο το καλύτερο για η χώρα. «Εύχομαι το 2018 να είναι εκλογική χρονιά. Είμαι βέβαιος πως όποτε κι αν γίνουν ο λαός δεν θα καταδικάσει απλά τον κ. Τσίπρα, αλλά θα στηρίξει εκκωφαντικά τη δίκη μας εναλλακτική πρόταση», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ