Μητσοτάκης: Σκηνοθετημένο το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Να αναλογιστούν οι βουλευτές την ψήφο τους

Μητσοτάκης: Σκηνοθετημένο το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Να αναλογιστούν οι βουλευτές την ψήφο τους
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει σε συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ANT1» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου (ΔEN EIKONIZETAI), τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τί είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης, τις εκλογές και το κυβερνητικό πλάνο του κόμματός του.

Σκηνοθετημένο το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση για αυτό που έκαναν ώστε να μπορούν να βολευτούν και οι δύο», τόνισε, ενώ είπε ακόμη ότι «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθούν να υπάρχουν. Απλά συγχωνεύτηκαν. Η νοοτροπία όμως τους, αυτή  όμως που οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή παρακμή, θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμη». Εξήγησε ότι τέσσερις στους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι δύο μένουν υπουργοί (η κ. Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης) ενώ οι άλλοι δύο που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης δεν διαγράφονται, ώστε ο μεν κ. Τσίπρας να έχει τους 151 ψήφους και ο κ. Καμμένος να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Αν κρίνω από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας που θέλει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής αλλά δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον Π. Καμμένο ότι είναι αυτός που «έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία».

«Δανείζει τους βουλευτές του για τη ψήφο εμπιστοσύνης» είπε, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο βάζει και την τελική υπογραφή στη συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία για την οποία το καλοκαίρι «έδωσε το στυλό στον Τσιπρα να την υπογράψει την αρχική συμφωνία», καθώς όταν είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και να μην έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία  δεν το έκανε.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να αναλογιστούν οι βουλευτές την ψήφο τους. « Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ναι στην συμφωνία των Πρεσπών και ναι σε μία κυβέρνηση που κάνει ζημιά στην χώρα». Πρόσθεσε επίσης ότι οι προτάσεις μομφής δεν προαναγγέλλονται και πρόσθεσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να το πράξει.

Σε ερώτηση για την πρόταση Καμμένου να δεχθεί καμία χρήση του όρου Μακεδονία για να ψηφίσουν μαζί πρόταση μομφής ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ο κ. Καμμένος που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας, κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας καθώς όταν είχε την δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν το έκανε.

Για το θέμα του ονόματος είπε: Αν συμφωνούσαμε ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής, αλλά διατηρούσαν εθνότητα και γλώσσα θα μας άρεσε; Το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα δύο αυτά που διατηρούν τον αλυτρωτισμό. Η ΝΔ δεν αναγνώρισε ποτέ εθνότητα και γλώσσα, ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ αυτή ήταν η θέση που είχε πάντα το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και οι Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει την δυνατότητα στον κ. Ζάεφ να μονοπωλεί την Μακεδονία και γι αυτό διακηρύσσει δημόσια ότι πήρε από την Ελλάδα αυτό που ήθελε: μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Η ΝΔ, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κυρώσει την συμφωνία. Ωστόσο σημείωσε ότι από την στιγμή που θα κυρωθεί η Συμφωνία και λίγο μετά το πρωτόκολλο ένταξης τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ. Ο δρόμος της όμως για την ΕΕ είναι μακρύς, πρόσθεσε.

«Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να πω ποτέ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας», ανέφερε επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ενταξιακή πορεία της πΓΜΔ διέρχεται από το εάν θα επιδείξει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από την κ. Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνώριζε δημοσίως η κ. Μέρκελ ότι υπήρξε ανταλλαγή των συντάξεων με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει την συμφωνία, ενώ επεσήμανε ότι αν δεν περάσει από την Βουλή, τότε η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή, από μηδενική βάση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από την Άνγκελα Μέρκελ ή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνώριζε δημοσίως ότι υπήρξε ανταλλαγή των συντάξεων με την Συμφωνία των Πρεσπών, διαψεύδοντας ξανά τα σχετικά δημοσιεύματα.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντρώο χώρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι ταυτισμένος με το ψέμα, την εξαπάτηση και την εθνική ταπείνωση», και για άλλη μία φορά επεσήμανε ότι οι εκλογές θα «ήταν η πιο καθαρή λύση».

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως ο φόρος θα μειωθεί κατά 30% σε βάθος δύο ετών και αυτό θα βοηθήσει τα μεσαία στρώματα, τα οποία έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της ΝΔ για πριμοδότηση τις γεννήσεις παιδιών, σημείωσε: «Η δική μας επιλογή να επιδοτήσουμε τη γέννηση παιδιών θα στοιχίσει 180 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που το κοινωνικό μέρισμα του κ. Τσίπρα ήταν 700 εκατ.».

Αναφερόμενος στην οικονομική του πολιτική είπε ότι θα έχει δύο άξονες: Τη μείωση των φόρων και των εισφορών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι δεν θα κάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα αλλά θα επανεξετάσει τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι δεν θα δεσμευτεί για προσλήψεις σε κανέναν τομέα, όπως πχ στην Παιδεία, εάν πρώτα δεν εξετάσει τα δεδομένα και τις ανάγκες. Σημείωσε πάντως ότι οι προσλήψεις στην Παιδεία θα ξεκινήσουν από την ειδική αγωγή. Είπε ακόμη ότι θα εξοικονομήσει πόρους για όσα έχει εξαγγείλει από το νοικοκύρεμα του κρατικού τομέα και την αντιμετώπιση της σπατάλης και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων μπορούν να συζητηθούν και να αναθεωρηθούν. Μία κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών μπορεί μετά από ενάμισι ή δύο χρόνια να συζητήσει ακόμη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας. Είπε ακόμη ότι όταν αναλάβει την εξουσία “ξέρω ότι η εικόνα της χώρας θα είναι μία εικόνα προβληματική, με κόστος δανεισμού και για την χώρα αλλά και για τις επιχειρήσεις υψηλό. Βασική μου προτεραιότητα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού και για την χώρα και για τις επιχειρήσεις”.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι “δεν διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο” απάντησε: Η απόφαση να υπάρχουν πρότυπα σχολεία για τα παιδιά που αξίζουν είναι μία πολιτική που ευνοεί τους πλούσιους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάω για ευνομία ώστε να υπάρχει τάξη και ασφάλεια στις φτωχές περιοχές και όχι στην Εκάλη ή την Κηφισιά ή για την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αυτές είναι πολιτικές που ευνοούν τους πλουσίους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάμε για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων είναι πολιτικές για τους ισχυρούς ή για τους πιο αδύναμους; Στόχος αυτών των πολιτικών είναι η βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων αλλά ξεκινάμε από τους πιο αδύναμους. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεσμεύομαι ότι θα μειωθεί οριζόντια κατά 30% σε μία διετία.

Απάντησε και για τα χρέη της ΝΔ λέγοντας ότι “Η ΝΔ έχει πολλά δάνεια προϊόν μίας άλλης εποχής. Αυτή την κατάσταση κληρονόμησα αλλά περιόρισα τις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος κατά 70% και απευθύνθηκα στον απλό νεοδημοκράτη καλώντας τους να ενισχύσουν το κόμμα. Σήμερα 150 χιλιάδες νεοδημοκράτες δίνουν 12 ευρώ τον χρόνο. Έχω κάνει ότι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα και αυτή την στιγμή το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης κατευθύνεται στην αποπληρωμή των δανείων”.

Για το συλλαλητήριο της Κυριακής για το Σκοπιανό είπε ότι “οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν και να εκδηλώσουν την θέση τους με όποιο τρόπο επιλέξουν πάντα ειρηνικά”.

Για τις πολιτικές εξελίξεις είπε: “Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις…Δεν θα υπάρχουν δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ που θα είναι στην Βουλή. Δεν αναφέρομαι στην Χρυσή Αυγή που είναι ένα ακραίο και χυδαίο κόμμα εκτός δημοκρατικού τόξου…Εγγυώμαι ότι μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική γιατί αυτό θα σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει από την πίσω πόρτα…Θα κάνω κυβέρνηση με τους καλύτερους και με στελέχη ακόμη και εκτός ΝΔ αν κρίνω ότι μπορούν να κάνουν την δουλειά τους.

Δείτε ακόμη: Το μεσημέρι της Τρίτης θα ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή