Μητσοτάκης στο Economist: Στόχος μου η αναγέννηση της Ελλάδας και η ενότητα των Ελλήνων

Μητσοτάκης στο Economist: Στόχος μου η αναγέννηση της Ελλάδας και η ενότητα των Ελλήνων
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει, στο Συνέδριο του Economist, σε γνωστό ξενοδοχείο στο Λαγονήσι, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/STR

Οι βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων της ΝΔ και ο στόχος των αγορών.

“Έπειτα από 8 χρόνια κρίσης, και παρά την ολοκλήρωση της τρίτης δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο του 2018, η χώρα μου δεν έχει γυρίσει σελίδα. Η εμπιστοσύνη των αγορών δεν έχει αποκατασταθεί, η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί, η ποιότητα των θεσμών της διακυβέρνησης έχει υποβαθμιστεί και η οικονομία σημειώνει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερους των εκτιμήσεων”, επισημαίνει σε άρθρο του στο περιοδικό “Economist” ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τίτλο “Πολιτική αλλαγή για μια καλύτερη ζωή”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει: “Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τετραετούς διακυβέρνησης των λαϊκιστών από το 2015”, και τονίζει: “Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα. Να γίνουμε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα γυρίσει εμφατικά σελίδα μετά την επικράτηση του λαϊκισμού. Να κερδίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία”.

“Ζητούμενο”, συνεχίζει, “δεν είναι απλά να αντισταθούμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων. Είναι να παραμείνουμε σε επαφή με τις ανάγκες της εποχής μας, να πορευτούμε με ανοιχτό πνεύμα, ειλικρίνεια και πραγματισμό”.

Συνεχίζοντας, σε άλλο σημείο του άρθρου, ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει: “Δικός μου στόχος είναι η ενότητα των Ελλήνων και η αναγέννηση της Ελλάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυτόνομη πορεία της χώρας με δανεισμό αποκλειστικά από τις αγορές για πρώτη φορά από το 2010”.

Επειδή όμως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί με νέα λιτότητα, ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες -όπως λέει- θα καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστική, θα αλλάξουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα προσελκύσουν επενδυτές.

Στους βασικούς άξονες των μεταρρυθμίσεων της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και τη συνολική φορολογική μείωση των φορολογικών συντελεστών-ασφαλιστικών εισφορών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

“Έχουμε ήδη επεξεργαστεί την πρώτη μας πρωτοβουλία: Μια γενναία φορολογική μεταρύθμιση που δεν θα μειώνει απλώς τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά θα απλοποιεί παράλληλα τον φορολογικό κώδικα και θα εστιάζει στη φοροδιαφυγή μικρής και μεσαίας κλίμακας με τη διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγής”, σημειώνει επί λέξει.

Κατά τον πρόεδρο της “γαλάζιας” παράταξης, “βασική παράμετρος της νέας εποχής είναι ασφαλώς η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που σήμερα δεν υλοποιείται”.