Μόνο οι υποχρεωτικές επενδύσεις της Cosco «πέρασαν» την έγκριση των αρχών

Μόνο οι υποχρεωτικές επενδύσεις της Cosco «πέρασαν» την έγκριση των αρχών
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τους χώρους αποθήκευσης κοντέϊνερ καθώς και τα σημεία φόρτωσης των πλοίων στις προβλήτες 2 και 3 της εταιρείας PCT της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018. Ο γενικός διευθυντής της PCT COSCO Zhang Anming ξενάγησε τον πρόεδρο - γενικό διευθυντή του ΑΠΕ ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο στις εγκαταστάσεις της PCT COSCO στον Πειραιά, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν εγκρίθηκε το ολικό master plan της εταιρείας για τον ΟΛΠ από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε διαιτησία.

 

Τις υποχρεωτικές επενδύσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ορισμένες εκ των οποίων ήδη έχουν ολοκληρωθεί, ενέκρινε, υπό όρους, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το τελικό κείμενο αναμένεται να σταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ το master plan του ΟΛΠ για να προχωρήσει, σύμφωνα με την ΕΣΑΛ, θα πρέπει, για όποιο έργο απαιτείται, να υπάρξει αξιολόγηση από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και να ληφθεί υπόψη η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από τις πρόσθετες επενδύσεις δεν εγκρίθηκε η δημιουργία εμπορικού κέντρου mall, παρά μόνο η ύπαρξη και χρήση κτιρίου ως επιβατικού σταθμού μόνο για τους επιβάτες της κρουαζιέρας και με συναφείς δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κλάδου.

Επίσης, απορρίφθηκε η δημιουργία του logistics center, καθώς έγινε δεκτή η εισήγηση του υπουργείου Μεταφορών που προβλέπει ότι ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει στο Θριάσιο.

Δεκτή έγινε η απόφαση για κατασκευή τριών ξενοδοχείων στην Παγόδα και τις Παλαιές Αποθήκες, αρκεί να υπάρξει αξιολόγηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται, ότι η ΕΣΑΛ έχει προβεί, επίσης, σε πολλές παρατηρήσεις για τον τρόπο που παρουσιάζονται από τη διοίκηση του ΟΛΠ οι χρήσεις γης, κάτι που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η διοίκηση του Οργανισμού.

Το τελικό κείμενο της ΕΣΑΛ αναμένεται να αποσταλεί στον ΟΛΠ, προκειμένου να εξεταστεί από τη διοίκηση, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλει νέο σχέδιο.

Όπως ανέφεραν πηγές από τη διοίκηση της Cosco, για ορισμένες από τις επενδύσεις που δεν έχουν εγκριθεί και θίγονται τα συμφέροντα του Οργανισμού, ο ΟΛΠ δεν αποκλείεται να προσφύγει σε διαιτησία στο μέλλον.

«Οι Κινέζοι δεν λειτουργούν εν θερμώ, θα εξετάσουν πρώτα όλη την απόφαση της ΕΣΑΛ και κατόπιν θα λάβουν αποφάσεις», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος του ΟΛΠ.

Οι υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ είναι ύψους 293,7 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2021, προκειμένου να μεταβιβαστεί στην Cosco και το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, εκτός από το 51% που απέκτησε το 2016.

Συνολικά, οι επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει η Cosco, υποχρεωτικές και πρόσθετες, ανέρχονται στο ποσό των περίπου 580 εκατ. ευρώ.

Στις υποχρεωτικές περιλαμβάνονται η επέκταση του επιβατικού λιμένα στη νότια ζώνη, η επισκευή γερανογεφυρών στοιβασίας (έχει ολοκληρωθεί), η μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, η υπόγεια οδική διασύνδεση σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με πρώην χώρο ΟΔΔΥ, η κατασκευή νέου προβλήτα πετρελαιοειδών (έχει ολοκληρωθεί), η επέκταση του σταθμού αυτοκινήτων στο λιμάνι του Ηρακλέους, αλλά και η βελτίωση των δομών της ναυπηγοεπισκευής (δύο πλωτές δεξαμενές).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ