Morgan Stanley: Οι βρετανικές εκλογές μπλοκάρουν την πρόσβαση στην κοινή αγορά

Morgan Stanley: Οι βρετανικές εκλογές μπλοκάρουν την πρόσβαση στην κοινή αγορά
Photo:

Ποιες οι δύο πιθανές εκβάσεις των διαπραγματεύσεων Brexit, με κοινό σημείο την έξοδο από την αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαλείφουν την πιθανότητα η χώρα να παραμείνει στην κοινή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Aναλυτές της τράπεζας εκτίμησαν πως η πιθανή έκβαση μιας ισχυρότερης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την τωρινή κυβέρνηση θα έχει αυτό το αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον κίνδυνο ενός «άτακτου» Brexit –και αυτό σημαίνει πως η στερλίνα θα παραμείνει ελκυστική.

Μια νίκη των Συντηρητικών «ουσιαστικά αποκλείει την παραμονή στην κοινή αγορά», τόνισε σε χθεσινή, ερευνητική έκθεση η ομάδα της τράπεζας οικονομικών και στρατηγικής για τη Βρετανία.

Όπως υπενθυμίζει το MarketWatch, η Τερέζα Μέι έχει υποστηρίξει το σενάριο ενός hard Brexit, βάσει του οποίου η Βρετανία θα αποχωρήσει από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά, με αντάλλαγμα την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου των συνόρων της. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν περίληψη των κόκκινων γραμμών της κυριαρχίας και του ελέγχου των συνόρων, των δικαστηρίων και των νόμων, στο προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών.

Σε περίπτωση νίκης των Συντηρητικών, οι ειδικοί προβλέπουν δύο πιθανά σενάρια, τα οποία ωστόσο μοιράζονται ως κοινό σημείο την αποχώρηση από την ευρωπαϊκή αγορά: είτε θα θεσπιστεί μια σχέση «τύπου Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», όπου η Βρετανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της με τίμημα οικονομικούς φραγμούς με την ΕΕ, είτε θα πραγματοποιηθεί ένα clean Brexit, δηλαδή με Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, κατά το οποίο η Βρετανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων αποφεύγοντας πολύ μεγάλους φραγμούς με την ΕΕ.

Εάν υπάρχουν περισσότεροι Συντηρητικοί στη Βουλή θα ελαττωθεί ο κίνδυνος για το λεγόμενο άτακτο Brexit, πρόσθεσαν οι αναλυτές. «Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η βρετανική κυβέρνηση θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προωθήσει δύσκολες αποφάσεις που θα σφραγίσουν τη συμφωνία», ανέφεραν.

Όπως εκτίμησαν, η νέα κυβέρνηση λογικά θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις Brexit πριν τις γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2022.