Μοσκοβισί: Πολύ υψηλό το χρέος σε ορισμένα κράτη της Ευρωζώνης

Μοσκοβισί: Πολύ υψηλό το χρέος σε ορισμένα κράτη της Ευρωζώνης

«Όποιες χώρες έχουν μεγάλο χρέος, πρέπει να εξυγιάνουν άμεσα τα οικονομικα τους».

Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό σε ορισμένα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και χρειάζεται να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών στα εν λόγω κράτη-μέλη, ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, για το ύψος του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη.

Η κομισιόν θεωρεί ότι οι σχεδιαζόμενες πολιτικές θα πρέπει να επιτυγχάνουν ισορροπία μεταξύ των αναγκών βιωσιμότητας και σταθεροποίησης, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι δημοσιονομικές θέσεις βελτιώνονται, ενώ παράλληλα η διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη στηρίζει την περαιτέρω μείωση του χρέους.

O κ. Μοσκοβισί δεν αφήνει ούτε τις ισχυρές οικονομίες, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία με τα υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα, έξω από το στόχαστρό του, υπενθυμίζοντας πως με στόχο την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση μεσοπρόθεσμων έως μακροπρόθεσμων επενδυτικών έργων, τα κράτη-μέλη πρέπει να ενισχύσουν τη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών τους, όπως έχει επανειλημμένα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις.