Μοσκοβισί: Στο 4,2% το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τους κανόνες του μνημονίου

Μοσκοβισί: Στο 4,2% το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τους κανόνες του μνημονίου

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήρε τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και προετοίμασε το έδαφος για την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι.

 

Στο 4,2% του ΑΕΠ με βάση τη μέθοδο υπολογισμού των θεσμών στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM διαμορφώνεται το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ανακοίνωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων που γνωστοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat την Δευτέρα το οποίο διαμορφώνεται με βάση τους υπολογισμούς της στο 4%, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας δήλωσε ότι «τα στοιχεία της Εurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά το 2017, η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα, αυτή τη φορά στο 0,8% του ΑΕΠ το 2017, μία επίδοση που είναι πολύ καλύτερη από την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής το Νοέμβριο του 2017. Να θυμηθούμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ! Οι τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλλε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, τώρα αποδίδουν. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογισμένο με βάση την μέθοδο που συμφώνησαν οι θεσμοί στο πλαίσιο του Προγράμματος του ESM φτάνει το 4,2% του ΑΕΠ το 2017: δηλαδή είναι υπερδιπλάσιο του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ. Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα, εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων του Eurogroup που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι».