Μουράτ Γετκίν: Η οικονομική κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο στις τουρκικές εκλογές

Μουράτ Γετκίν: Η οικονομική κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο στις τουρκικές εκλογές

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Τούρκος δημοσιογράφος επισημαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, η χώρα του επιδιώκει την πλήρη ένταξη.

Την τρέχουσα κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τον βαθμό κόπωσης του κυβερνητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εκτιμά, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος της επόμενης Κυριακής στην Τουρκία, ο διευθυντής της αγγλόφωνης εφημερίδας Χουριέτ, Μουράτ Γετκίν. Παρά την ύπαρξη πάντοτε έντονων συζητήσεων για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Γετκίν δεν τη θεωρεί καθοριστικό παράγοντα στο τελικό αποτέλεσμα.

Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μία ακριβώς εβδομάδα πριν ανοίξουν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές κάλπες στην Τουρκία, ο διευθυντής της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» σκιαγραφεί το προεκλογικό κλίμα και το διακύβευμά τους. Επίσης, απαντά για το αν θεωρεί ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαδραματίζουν ρόλο στις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Τούρκος δημοσιογράφος επισημαίνει ότι θεωρητικά η χώρα του επιδιώκει την πλήρη ένταξη -όπως θεωρητικά η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία ως υποψήφια. Στην πράξη, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες «κυρίως λόγω της υποχώρησης στην ποιότητα της δημοκρατίας, ιδίως μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016». Ωστόσο, εκτιμά πως ενδεχομένως θα ήταν δυνατή η ένταξη κάτω από ένα μοντέλο πολλών ταχυτήτων της Ευρώπης.

Επίσης ο κ. Γετκίν αναφέρεται στην υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, περίπου 100 ημέρες, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, αλλά και για τους 8 Τούρκους που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας προσκαλώ να σκεφτείτε και να προσπαθήσετε να κατανοήσετε για μια στιγμή, πώς θα βλέπατε εάν υπήρχε μια άλλη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα και αφού γίνει κατανοητό ότι είναι αποφευχθεί, ότι 8 Έλληνες στρατιώτες που διασχίζουν τα σύνορα στην Τουρκία με ένα ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο ζητήσουν άσυλο τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος, να απελευθερωθούν και να τεθούν υπό την προστασία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην Τουρκία. Στη συνέχεια, μετά από πολλούς μήνες, δύο Τούρκοι στρατιώτες διασχίζοντας τα ελληνικά σύνορα τυχαία ή όχι συλληφθούν από Έλληνες στρατιώτες. Σκεφτείτε το αυτό για ένα δευτερόλεπτο».