Μπορεί η Egnyte να φέρει την «επανάσταση» στο cloud;

Μπορεί η Egnyte να φέρει την «επανάσταση» στο cloud;

Η startup μετατρέπει την ασφαλή ανταλλαγή ηλεκτρονικών αρχείων μεταξύ εταιρειών σε προσωπική υπόθεση.

της Σανέλ Μπεσέτ

Από φοιτητές μέχρι διευθύνοντες σύμβουλους, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν χρήση του cloud για να διευκολύνουν την ανταλλαγή αρχείων. Παρότι εταιρείες όπως η Dropbox και η Box είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες, μια νέα εταιρεία προσπαθεί να ανεβάσει επίπεδο στην ανταλλαγή αρχείων μέσω cloud.

H Egnyte είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των δικτύων cloud. Οι πελάτες της μπορούν να αποθηκεύσουν στο cloud, αλλά έχουν και την επιλογή να το χρησιμοποιήσουν απλά σαν μέσο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ τοπικών αποθηκευτικών συσκευών. Φυλάσσοντας τα δεδομένα και σε εταιρικούς διακομιστές οι εταιρείες είναι λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις από τρίτους.

Η αποθήκευση δεδομένων σε cloud, παρότι βοηθά στην εύκολη πρόσβαση, καθιστά τα αρχεία της εταιρείας ευάλωτα σε επιθέσεις, ενώ συχνά η αποθήκευση σε cloud μπορεί να μην επιτρέπεται από την πολιτική της εταιρείας.

Στις 25 Σεπτεμβρίου η Egnyte ανακοίνωσε τη διάθεση του πρωτοποριακού προϊόντος Storage Connect. Αυτό το εργαλείο ανταλλαγής αρχείων, σχεδιασμένο με στόχο την προστασία ευαίσθητων δεδομένων, θα δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν τα δεδομένα τους με ασφάλεια σε κινητούς και σταθερούς υπολογιστές μέσω cloud.

Διαβάστε ακόμη: Οι ελληνικές εταιρείες επενδύουν στη διασφάλιση βάσεων δεδομένων

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το cloud δεν αρκεί για τις ανάγκες μιας εταιρείας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Egnyte, Βίνιτ Τζάιν. «Δεν μπορούν όλα τα δεδομένα να βρίσκονται μέσα σε cloud. Ορισμένα είναι τόσο ογκώδη ώστε δεν χωράνε καν, άρα πρέπει να είναι τοπικά αποθηκευμένα».

Οι άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες όπως η Dropbox και η Box -που έχουν αντλήσει κεφάλαια 300 εκ. και 250εκ. αντίστοιχα- έχουν αποκτήσει καλή φήμη ως προς την ασφάλεια στη φύλαξη δεδομένων και χρησιμοποιούνται τόσο από εταιρείες, όσο και από ιδιώτες. Η Egnyte, όμως, έχει τροποποιήσει το υβριδικό μοντέλο αποθήκευσής της αποκλειστικά για εταιρείες. Δεν προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες όπως οι άλλες εταιρείες, όπου οι χρήστες έχουν ένα ελεύθερο όριο αποθήκευσης πέραν του οποίου αρχίζουν να πληρώνουν. Αντίθετα, χρεώνει τις εταιρείες με μηνιαία συνδρομή ανά υπάλληλο, παρέχοντας μια περίοδο δωρεάν δοκιμαστικής λειτουργίας.

Η Forrester, εταιρεία αναλύσεων, έρευνας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με έμφαση στις επιχειρήσεις και την τεχνολογία, δημοσίευσε μια αναφορά πάνω στο συγχρονισμό αρχείων και τις πλατφόρμες ανταλλαγής αρχείων τον Ιούλιο και βαθμολόγησε την Egnyte ως «δυνατών επιδόσεων» στο χώρο. Σύμφωνα με την αναφορά, η Egnyte βρίσκεται λίγο πίσω από την ΙΒΜ, τη Box, και την EMC.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το Cloud

«Οι εταιρείες πάντα έχουν αρχεία που δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο cloud λόγω κανονισμών, ασφάλειας ή πνευματικής ιδιοκτησίας», λέει ο Τζάιν. «Αυτά τα δεδομένα είναι συνήθως τα πιο πολύτιμα για τις εταιρείες, άρα η δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης σε αυτά για τη λειτουργία της εταιρείας είναι σημαντική. Πολλές εταιρείες δεν έχουν αποδεχθεί την τεχνολογία cloud εξαιτίας αυτών των φόβων. Πιστεύουμε ότι η προσθήκη του Storage Connect θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να κάνουν χρήση του cloud δίχως να θυσιάζουν την ασφάλεια και την μυστικότητα των δεδομένων τους.»

Από τις απειλές που ο Τζάιν θεωρεί ότι θα εξουδετερώσει η τεχνολογία αυτή είναι το πρόγραμμα παρακολούθησης PRISM, το σχέδιο της NSA για την ηλεκτρονική παρακολούθηση δεδομένων πολιτών.

Με χρηματοδότηση από την Kleiner Perkins Caufield & Byers, τις Google Ventures, Floodgate Fund και Polaris Venture Partners, η Egnyte έχει συγκεντρώσει 33 εκ. δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την τελευταία χρηματοδότηση 16 εκ. δολαρίων τον Ιούλιο του 2012. Ο Τζάιν αναμένει συνολική άντληση κεφαλαίων 40 εκ. δολάρια για φέτος.

Η Egnyte έχει αυτή τη στιγμή προσωπικό 170 ατόμων και ο Τζάιν σκοπεύει να μεγαλώσει την εταιρεία προσελκύοντας νέους επενδυτές. Τα κεφάλαια αυτά σκοπεύει να τα διαθέσει για τη διαφήμιση και προώθηση του νέου προϊόντος και των υπόλοιπων υπαρχόντων προϊόντων της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο στοιχίζουν τα προσωπικά σας δεδομένα;