Τσίπρας: Να θέσει ο πρωθυπουργός νωρίτερα το ζήτημα της προεδρικής εκλογής

Τσίπρας: Να θέσει ο πρωθυπουργός νωρίτερα το ζήτημα της προεδρικής εκλογής

Έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στις κάλπες - Πιθανή η επιβολή ενός τρίτου μνημονίου δηλώνει ο Γ. Σταθάκης.

«Είναι καιρός να το πάρουν απόφαση οι ξένοι προστάτες και οι εγχώριοι προστατευόμενοι: Η συγκυβέρνηση και τα μνημόνια μετρούν μέρες. Αυτό είναι το τελευταίο καλοκαίρι με καταχνιά που ζει η χώρα. Τα πράγματα θα αλλάξουν και θα αλλάξουν πολύ γρήγορα».

Το παραπάνω μήνυμα στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να εκκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας αν θεωρεί ότι διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

«Ιδού η Ρόδος. Αν είναι τόσο σίγουρος ότι τους έχει, ας μην περιμένει τον Φλεβάρη. Ωστόσο, όταν αρνείσαι να ανοίξεις τη Βουλή στο αίτημα 139 βουλευτών για την υπόθεση της ΔΕΗ, χωρίς να διστάζεις να παραβιάσεις το ίδιο το Σύνταγμα, μόνο και μόνο επειδή θα χάσεις τη δεδηλωμένη, είναι αστείο να επικαλείσαι ότι έχεις εξασφαλίσει 180 για την προεδρική εκλογή», αναφέρει ο κ. Τσίπρας, και προσθέτει: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κανένα σοβαρό πρόσωπο που να θέλει να παριστάνει τον σύγχρονο Τσιριμώκο. Άλλωστε, σε περίπτωση που δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές , πράγμα που είναι πολύ πιθανό, στην προεδρική εκλογή δεν θα κρίνεται το πρόσωπο του υποψηφίου. Θα κριθεί εάν μπορεί και πρέπει να συνεχίσει η παρούσα συγκυβέρνηση την πολιτική της καταστροφής».

Δηλώνει επίσης, πως «θέλουμε να κατακτήσουμε την αυτοδύναμη πλειοψηφία ναι, αλλά με απλωμένο το χέρι μας για ενότητα και όχι το ζωνάρι μας για καβγάδες. Γι’ αυτό και θα συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια που θα μας φέρουν στην αυτοδυναμία».

Ο κ. Τσίπρας συμπληρώνει πως «από ιστορική άποψη μας εμπνέει το παράδειγμα του ΕΑΜ, κι όχι οι χρεοκοπημένες αυτοδυναμίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια».

Γ. Σταθάκης: Πιθανό ένα τρίτο μνημόνιο
«Η σύναψη μιας νέας δανειακής σύμβασης με τον χρηματοδοτικό μηχανισμό και η υπογραφή ενός νέου μνημονίου δεν είναι οικονομικά αναπόφευκτη», δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης στη Realnews.

«Το ενδεχόμενο επιβολής ενός τρίτου μνημονίου εναπόκειται στην πολιτική βούληση των εταίρων μας, που έχουν λόγους να θέλουν το “πείραμα” της Ελλάδας να συνεχιστεί. H προοπτική διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα συμβεί», προσθέτει ο κ. Σταθάκης και επισημαίνει πως «η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του δίνει αναμφίβολα προβάδισμα για τις εθνικές εκλογές, χωρίς όμως να το διασφαλίζει αυτόματα σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον».

Ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει πως μετά τις εκλογές, οι οποίες είναι όπως λέει επιβεβλημένες στην προεδρική εκλογή, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία με δική του πρωτοβουλία. Θα εργαστεί, είτε διαθέτει αυτοδυναμία είτε όχι, προς την κατεύθυνση της συγκρότησης μιας κυβέρνησης που θα έλθει σε ρήξη με τις πολιτικές επιλογές της περιόδου των μνημονίων».

Διαβάστε ακόμη:

ΣΥΡΙΖΑ: «Όνειρα θερινής νυκτός» η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας προς δανειστές: «Θα πάρετε τα λεφτά σας, αλλά όχι τη χώρα»