Να τι πρέπει να κάνετε για να προχωρήσετε στην καριέρα σας

Να τι πρέπει να κάνετε για να προχωρήσετε στην καριέρα σας
Morning image with business people and office workers arriving by subway at La Defense business district in Paris, France. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tρία βήματα που σας εγγυούνται περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο εγχείρημά σας.

της Μισέλ Ζατλίν

Ο ρυθμός με τον οποίον μαθαίνετε νέα πράγματα είναι πολύ σημαντικός για την καριέρα σας, είτε πρόκειται να ιδρύσετε μια επιχείρηση, είτε να ξεκινήσετε μια νέα δουλειά. Όταν μαθαίνετε και προσαρμόζεστε γρήγορα, έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο εγχείρημά σας.

Δεν πειράζει να μην ξέρετε τα πάντα σχετικά με το νέο σας πρότζεκτ ή την καινούρια σας δουλειά. Φροντίστε, όμως, να διδαχθείτε από άλλους που βρέθηκαν στη δική σας θέση. Στη δική μου καριέρα, υπήρξε κρίσιμη η επιλογή να αναζητώ έμπνευση και καθοδήγηση από άλλους ανθρώπους. Ιδού πώς:

Συνδεθείτε με κάποιον που βρίσκετε από δύο έως τρία χρόνια πιο μπροστά από σας, και θέστε ερωτήσεις

Πολλές εταιρείες venture capital διοργανώνουν συναντήσεις ιδρυτών, στις οποίες επιδιώκω να συναντώ στελέχη επιχειρήσεων που βρίσκονται μερικά χρόνια μπροστά από μένα. Εκεί φροντίζω να θέτω πολλές ερωτήσεις που σχετίζονται με προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Πριν από μερικά χρόνια, για παράδειγμα, συνέφαγα με την CEO της Eventbrite, Τζούλια Χαρτζ, η οποία μοιράστηκε μαζί μου τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για να επεκτείνουν την επιχείρησή τους, απαντώντας παράλληλα σε όλες μου τις ερωτήσεις.

Μιλώντας με ανθρώπους που βρίσκονται μερικά χρόνια μπροστά από σας, θα κατανοήσετε καλύτερα τη φύση των προβλημάτων και θα οδηγηθείτε στη σωστή κατεύθυνση. Πού μπορείτε να βρείτε τέτοιους ανθρώπους; Σε συνέδρια, προσεγγίστε τους ομιλητές και συστηθείτε. Και στη συνέχεια, διατηρήστε επαφή μαζί τους.

Φροντίστε να περιβάλλεστε από ανθρώπους εξυπνότερους από εσάς

Όποτε μπορείτε, συναναστραφείτε άτομα που είναι εξυπνότερα από σας. Δεν είναι πολύ άνετο, αλλά κάθε συζήτηση την οποία δεν κατανοείτε πλήρως είναι και μια ευκαιρία για να ακούσετε, να απορροφήσετε, και να σκεφθείτε.

Για παράδειγμα, όταν εργάζεστε στις πωλήσεις, επιδιώξτε να βγείτε γεύμα με μια ομάδα μηχανικών. Αν είστε μηχανικός, πιείτε έναν καφέ με κάποιον από το οικονομικό τμήμα. Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, δείτε την περίσταση σαν μια ευκαιρία προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Εκμεταλλευτείτε το διαδίκτυο

Αν και είναι πολύ καλό να συνδέεστε με τους ανθρώπους προσωπικά, ο ευκολότερος τρόπος για να μαθαίνετε είναι μέσω του διαδικτύου. Ολοκληρώνω κάθε μέρα μου διαβάζοντας διαδικτυακούς πόρους για πάνω από μία ώρα. Το Twitter, το Medium, το Quora και το LinkedIn είναι θαυμάσια μέσα διαμοιρασμού γνώσης, και το διαδίκτυο παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες στον καθένα.

Διαβάζω στο Medium αναρτήσεις του Κρις Ντίξον σχετικές με τις τάσεις της τεχνολογίας. Διαβάζω επίσης τι έχουν να πουν άλλα εταιρικά στελέχη στο Harvard Business Review. Δεν ξέρω κανέναν απ’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά το διαδίκτυο μού επιτρέπει να διδαχθώ απ’ αυτούς ωσάν να τους ήξερα.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί ενδιαφέροντες άνθρωποι απ’ τους οποίους μπορεί κάποιος να μάθει, και το πολύτιμο περιεχόμενο βρίσκεται μόλις ένα κλικ μακριά. Όπως λέει και ο Τσάρλι Μούνγκερ, «σε όλη μου τη ζωή δεν γνώρισα κανέναν σοφό άνθρωπο που δεν διάβαζε όλη την ώρα – ούτε έναν».

* Η Μισέλ Ζατλίν είναι συνιδρύτρια της Cloudflare.