Η NASA ίσως στείλει τουρίστες στο διάστημα

Η NASA ίσως στείλει τουρίστες στο διάστημα

Ο ανταγωνισμός του ιδιωτικού διαστημικού τομέα φέρνει αλλαγές στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η NASA ίσως γίνει μια από τις εταιρείες, όπως η Virgin Galaxy, η Blue Origin, και η SpaceX, που θα πραγματοποιεί επι πληρωμή ταξίδια στο διάστημα. Μάλιστα, ο αμερικανικός οργανισμός εξερεύνησης του διαστήματος, εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλάει σε ιδιώτες εισιτήρια για να επιβιβαστούν σε πυραύλους που θα τους μεταφέρουν προς και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αναφέρει δημοσίευμά της η Washington Post.

Αν και αυτό θα αποτελούσε μια πρωτιά για τις ΗΠΑ, η Ρωσία στέλνει τουρίστες στο διάστημα από το 2001, όταν, σύμφωνα με το Space.com, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Dennis Tito πλήρωσε 20 εκατ. δολάρια για να επιβιβαστεί στο Soyuz με κατεύθυνση το ISS. Το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει συνεχίσει να στέλνει ιδιώτες επιβάτες στο διάστημα και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Jalopnick, έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα του να χτιστεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να κάνουν κρατήσεις έναντι 20 εκατ. δολαρίων για μια διαμονή δύο εβδομάδων.

Η NASA βρίσκεται ακόμα στα πρώιμα στάδια του να σκέφτεται εμπορικές διαστημικές πτήσεις, μια κίνηση που ο οργανισμός ελπίζει ότι θα τον βοηθούσε να επιστρέψει στα φώτα της δημοσιότητας και να γεφυρώσει το χάσμα με τον ιδιωτικό τομέα. Το δημοσίευμα της Washington Post υποστηρίζει ότι η NASA θα μπορούσε επίσης να πουλάει θέσεις σε σκάφη που κατασκευάστηκαν από την SpaceX ή την Boeing.

«Θα ήθελα να δω, ίσως μια μέρα, αστροναύτες της NASA να φιγουράρουν στη συσκευασία ενός κουτιού δημητριακών, και να είναι ενσωματωμένοι στην αμερικάνικη κουλτούρα», δήλωσε ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, σε μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο. Ο βασικός στόχος μέσα από την εν λόγω πρόταση είναι να πουλήσει την επωνυμία της NASA έτσι ώστε να «ενισχύσει την έκθεση των διαστημικών δραστηριοτήτων στην δημοφιλή κουλτούρα».

Αν και η εν λόγω πρόταση υποστηρίχθηκε από μια υποεπιτροπή της NASA την Παρασκευή, θα πρέπει να εγκριθεί από ολόκληρο το γνωμοδοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια από τον Bridenstine, πριν γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα για μια βόλτα στο διάστημα.