«Ναυάγιο» στη σχέση κυβέρνησης-ναυτιλιακής κοινότητας

«Ναυάγιο» στη σχέση κυβέρνησης-ναυτιλιακής κοινότητας

Τη θαλάσσια πολιτική της ελληνικής προεδρίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός, την ώρα που ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών καταγγέλει την υπερβολική φορολόγηση.

«Η Ευρώπη αναδείχθηκε από τη θάλασσα και κυριάρχησε στη θάλασσα και ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσει στρατηγικά. Η θάλασσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, είναι η συνεχής πρόκληση και ο αστείρευτος πλούτος», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου παρουσιάστηκε το πλάνο δράσης της Ελληνικής Προεδρίας για την ανάδειξη της θαλάσσιας περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου σε πεδίο στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Αδριατική και το Ιόνιο πρέπει να αποτελέσουν χώρο ευρείας συνεργασίας, ώστε να μετεξελιχθούν σε άξονα οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης. Για αυτόν τον λόγο η ελληνική Προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας που, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, υπήρξε η «ατμομηχανή για την Ευρώπη».

Οι τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ευρωπαϊκή στρατηγική στο επόμενο διάστημα είναι η ναυτιλία και η ναυπηγική, η αξιοποίηση των ΑΟΖ -κάτι που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία- η ανάδειξη και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της οικονομίας και της έρευνας που αναπτύσσεται γύρω από το περιβάλλον, αλλά και η ανάπτυξη του τουρισμού για όλη την Αδριατική και το Ιόνιο.

Διαβάστε ακόμη: Πώς μας κλέβουν με εικονικές αποδείξεις

Έντονη κριτική από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Την ίδια ώρα, πάντως, που ο πρωθυπουργός παρουσίαζε την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης έκανε λόγο για κλονισμό του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και για τη δημιουργία ευρύτερα αρνητικού κλίματος για κάθε είδους επιχειρηματική επένδυση στην Ελλάδα.

Με αφορμή την αιφνιδιαστική νομοθετική πρωτοβουλία που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο στα τέλη του 2013 στα πλαίσια  του νόμου για τη φορολογία των ακινήτων, που περιλαμβάνει τριπλασιασμό της φορολογικής υποχρέωσης όλων των πλοίων, με ξένη και ελληνική σημαία για την προσεχή τριετία, των διαχειριζόμενων από εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, ο κ. Βενιάμης εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε υπό την πίεση της τρόικας και μίλησε για συνταγματική εκτροπή που ακυρώνει το συνυποσχετικό που υπεγράφη με τον πρωθυπουργό για εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας των πλοίων, είτε υπό ελληνική είτε υπό ξένη σημαία.

Διαβάστε ακόμη: Bloomberg: Επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας στα 50 χρόνια

Πρόσθεσε επίσης, ότι έως σήμερα 3.000 πλοία είχαν δεσμευθεί μέσω της διαδικασίας αυτής για εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συλλογικότητα του κλάδου και την ειλικρινή πρόθεσή τους να σταθούν αρωγοί στην, οικονομικά, δύσκολη αυτή περίοδο για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. δήλωσε επίσης, ότι η Ένωση δεν βιάστηκε να αντιδράσει στην εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, θέλοντας να δώσει χρόνο στην Πολιτεία να επανεκτιμήσει τις ενέργειές της και τα αποτελέσματα αυτών.

Αναφερόμενος στην ανεπίσημη προκαταρκτική έρευνα του ελληνικού φορολογικού συστήματος του tonnage που άρχισε το καλοκαίρι του 2012, είπε ότι συνεχίστηκε και εντός του 2013, με ανταλλαγή επιστολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διευκρινιστικών απαντήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης. Είπε ότι το ελληνικό tonnage tax είναι ο πρωτοπόρος εμπνευστής όλων των υπολοίπων και αυτή τη στιγμή καλούμαστε να εξηγήσουμε γιατί είναι διαφορετικό από τα ανάλογα των μιμητών του.

Δήλωσε επίσης, ότι το 16,25% του παγκόσμιου στόλου και το 46,7% του κοινοτικού, σε ποσοστό χωρητικότητας dwt, βρίσκεται σε ελληνικά χέρια όπως και το 23,5% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων και το 18,5% του παγκόσμιου στόλου των φορτηγών χύδην φορτίων.

Διαβάστε ακόμη: Η τρόικα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μιλώντας για το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας σε ευπαθείς ομάδες, είπε ότι περισσότερες από 11.000 οικογένειες με παιδιά, σε πάνω από 110 περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, στηρίζονται μηνιαίως λαμβάνοντας πακέτο τροφίμων, που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών σίτισής τους. Υπογράμμισε επίσης, ότι το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», που προσφέρεται σε συνεργασία με την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», έχει προσφέρει ιατρικό έλεγχο και εξετάσεις σε 9.000 άτομα, γυναίκες και παιδιά. Τέλος, ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων και κοινωνικών φορέων ενισχύεται με την παροχή τροφίμων είτε με άλλες επιμέρους ενέργειες στήριξης, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανήμπορους συνανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ