«Ναι» από πέντε κόμματα στην ΠΝΠ για την ΕΑΣ

«Ναι» από πέντε κόμματα στην ΠΝΠ για την ΕΑΣ

«Ανάσα ζωής» πήρε από τη Βουλή η ΕΑΣ με την παράταση της προθεσμίας χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Πέντε κόμματα είπαν «ναι» σήμερα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ συμφώνησαν στην κατάθεση της ΠΝΠ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη λύση πέραν της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας. Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, αν και ξεκαθάρισαν ότι η αμυντική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει την παραγωγική της λειτουργία και να αναπτυχθεί.

«Σε αυτήν την πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε μήνυμα ότι η αμυντική βιομηχανία είναι ένα ζήτημα που ενώνει και δεν διχάζει», δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, που χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο αγκάθι την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, «αγκάθι που η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει με το μικρότερο δυνατό κόστος».

Η κ. Γεννηματά ερωτήθηκε αρκετές φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ακριβές σχέδιο που αντιπαραθέτει η κυβέρνηση στις αξιώσεις της τρόικας. Η απάντηση που έδωσε είναι ότι η κυβέρνηση ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο για τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, σχέδιο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να είναι συμβατό με τους κανόνες του Ανταγωνισμού.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η εταιρεία μπορεί να είναι βιώσιμη. Πρέπει να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το μικρότερο δυνατό πρόστιμο και γι΄ αυτό, τονίζω, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όλα όσα κάνουμε και λέμε εδώ μέσα. Η πρότασή μας απαντά στο ζήτημα της χρηματοδότησης, για να μπορέσει να πάρει ξανά μπροστά η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και να συνεχίσει απαλλαγμένη από όλα τα βάρη της», είπε η κ. Γεννηματά. Ειδικότερα για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ότι στόχος είναι «να στηριχθεί η εταιρεία στο μεταβατικό στάδιο, για να συνεχίσουν οι γραμμές παραγωγής, για να πάρουν κάποια από τα χρήματα οι εργαζόμενοι και για να καλυφθούν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων».

Διαβάστε ακόμη: H κυβέρνηση θέλει να «φρενάρει» τις απαιτήσεις της τρόικας

Η θέση των κομμάτων για την ΠΝΠ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και θεωρεί ότι απαιτείται ολοκληρωμένη λύση, εκτίμησε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται σε θετική κατεύθυνση και έτσι ψήφισε «υπέρ». Ταυτόχρονα όμως, κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας να εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας από τον νόμο στον οποίο στηρίχθηκε ο «βίαιος θάνατος» της ΕΡΤ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει, επίσης, οι αμυντικές βιομηχανίες να μην υποχρεούνται σε προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας έως το τέλος του 2014. Για το ίδιο χρονικό διάστημα να γίνει αναστολή είσπραξης ποινικών ρητρών, να θεσπιστεί το ακατάσχετο των πληρωμών που αναλογούν σε οφειλόμενους μισθούς και να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος του συνόλου της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται απέναντι από τη διαδικασία του ελέγχου από τη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί αθέμιτη κρατική ενίσχυση» εξήγησε η κ. Γεννηματά τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση απορρίπτει την τροπολογία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα, επικίνδυνη. «Δεν ξεδιπλώνετε το σχέδιο βιωσιμότητας, της κυβέρνησης, για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία μήπως υπάρξει ξαφνικός θάνατος για την ΕΑΣ.

«Ορθή λύση είναι η εν λειτουργία εξυγίανση των ΕΑΣ», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαλτούρος προσθέτοντας ότι, αναμφισβήτητα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος σχολιάζοντας την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή που είχε ως αποτέλεσμα να παραλάβει το ΠΑΣΟΚ 25 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Υπέρ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τάχθηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις παθογένειες που παρήγαγαν τα χρέη και τα ελλείμματα στην εταιρεία. «Θεωρούμε ότι πρέπει, όμως, να δοθεί στην ΕΑΣ Α.Ε. ο απαραίτητος χρόνος για να μπορέσει η εταιρεία να σταθεί στα πόδια της και να εξετάσουμε ξανά το θέμα αυτό μετά από δύο χρόνια» είπε η βουλευτής. «Η αναδιοργάνωση των ΕΑΣ, από το 2010 και μετά, έχει προχωρήσει αρκετά και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το βάλουμε δυνατά στις διαπραγματεύσεις. Η αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να μπει στις μυλόπετρες της τρόικας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.

Μοναδική λύση είναι ένας ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας που θα συνδεθεί μάλιστα με τα ναυπηγεία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η πρόταση αυτή είναι η μόνη που θα επιτρέψει στην αμυντική βιομηχανία να επιβιώσει. «Είναι γνωστή η θέση μας με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Κανείς βέβαια δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση με το περιεχόμενο της. Αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά» είπε ο κ. Παφίλης και αποκάλυψε: «Σκεφτόμαστε να προτείνουμε παράταση του χρόνου για τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά αν οδηγηθούν σε ξεπούλημα τότε κάτι τέτοιο θα ευνοούσε τον αγοραστή».

Ο κ. Παφίλης κατήγγειλε, επίσης, ότι ακολουθείται πολιτική για τη συρρίκνωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Όπως είπε, το σχέδιο που έχει δρομολογηθεί προβλέπει τη συγκέντρωση των βιομηχανιών στον βορρά και, ταυτόχρονα, γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα της Κομισιόν για τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας