«Ναι» στον διεθνή έλεγχο ξαναλέει η Συρία

«Ναι» στον διεθνή έλεγχο ξαναλέει η Συρία

Ο Σύρος ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει πως η Συρία αποδέχεται έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου, ενώ η Γαλλία ζητά αυτός να διεξαχθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ, επιβεβαίωσε και σήμερα την πρόθεση της Συρίας να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.

Από τη Μόσχα όπου βρίσκεται και κατόπιν των συζητήσεών του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών,  σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Δούμα:  «Διεξαγάγαμε έναν πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χθες, και εκείνος πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα. Και το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία», τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια «θα αναιρέσει τη βάση για μια Αμερικανική επίθεση».

Η Γαλλία από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε σήμερα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Λοράν Φαμπιούς, πως θα προωθήσει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τοποθέτηση των χημικών όπλων της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ώστε να μπορούν να καταστραφούν.

Ο κ. Φαμπιούς είπε πως «εάν η Συρία αθετήσει τους όρους αυτούς, οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές».

Διαβάστε ακόμη: Ο πόλεμος μπορεί να περιμένει