Νέα αγωγή ύψους 5 εκατ. δολαρίων κατά της Apple

Νέα αγωγή ύψους 5 εκατ. δολαρίων κατά της Apple
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 19: A shopper ltries out the new Apple iPhone 6 at the Apple Store on the first day of sales of the new phone in Germany on September 19, 2014 in Berlin, Germany. Hundreds of people had waited in a line that went around the block through the night in order to be among the first people to buy the new smartphone, which comes in two versions: the Apple iPhone 6 and the somewhat larger Apple iPhone 6 Plus. (Photo by Sean Gallup/Getty Images) Photo:

Αυτή τη φορά οι ενάγωντες κατηγορούν την εταιρεία για υπερχρεωμένους λογαριασμούς λόγω «κρυφής» χρήσης ίντερνετ.

Ομαδική αγωγή που ξεπερνά τα 5 εκατ. δολάρια αντιμετωπίζει η Apple εξαιτίας μιας νέας λειτουργίας του λειτουργικού συστήματος iOS 9 κατά την οποία ο χρήστης χρησιμοποιεί δίκτυο 4G/3G όταν το κινητό «αναγνωρίζει» πως το σήμα του Wi-Fi είναι αδύναμο.

Η συγκεκριμένη λειτουργία με την ονομασία Wi-Fi Assist είναι προεπιλεγμένη σε όλα τα κινητά που φέρουν το iOS 9, και πολλοί χρήστες δεν γνώριζαν εκ των προτέρων ότι χρεώνονταν έξτρα όγκο δεδομένων ενώ νόμιζαν πως σερφάρουν εντός ασύρματου δικτύου ίντερνετ.

Επίσημη θέση της εταιρείας στις αρχικές ανησυχίες για τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι πως δεν θα επιβαρύνει κατά πολύ τους χρήστες, ενώ θα προσφέρει ακόμη καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στο διαδίκτυο. Σε ένα έγγραφο υποστήριξης, η Apple εξήγησε ότι η λειτουργία αυτή δεν λειτουργεί όταν ο χρήστης βρίσκεται σε περιαγωγή, λειτουργεί μόνο όταν οι εφαρμογές είναι σε πρώτο πλάνο και δεν λειτουργεί με εφαρμογές τρίτων που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων, όπως η μουσική και οι video streaming εφαρμογές.

Η αγωγή αναφέρει ότι οι ενάγοντες William Scott Phillips και η Suzanne Schmidt Phillips υποβλήθηκαν σε περιττές επιβαρύνσεις στα iPhones τους μετά την αναβάθμιση του iOS 9, αν και δεν αναφέρεται πόσο ήταν ακριβώς αυτές οι χρεώσεις. Ωστόσο, οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η αγωγή σημειώνει επίσης ότι η Apple δεν εξήγησε με σαφήνεια τη λειτουργία αυτή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέχρι που έγινε η καταγγελία αυτή, αλλά και όταν έγινε ήταν πολύ αργά για τους ενάγοντες.

Το Wi-Fi Assist είναι διαθέσιμο στις συσκευές που τρέχουν iOS 9 ή κάποια νεότερη έκδοση, αν και η λειτουργία δεν υποστηρίζεται για το iPhone 4S, το iPad 2, ή 3ης γενιάς iPad και το 1ο γενιάς iPad mini. Για να ενεργοποιήσουν το Wi-Fi Assist, οι χρήστες μπορούν να μεταβούν στο Settings > Cellular και να μετακινηθούν προς τα κάτω για εναλλαγή της λειτουργίας.