Νέα δημοπρασία έργων του Banksy προκαλεί πονοκέφαλο στον οίκο δημοπρασιών Artcurial

Νέα δημοπρασία έργων του Banksy προκαλεί πονοκέφαλο στον οίκο δημοπρασιών Artcurial

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Αγωνία στον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Artcurial που βγάζει στο σφυρί αύριο τέσσερα έργα του καλλιτέχνη Banksy, ένας πίνακας του οποίου αυτοκαταστράφηκε εν μέρει στις αρχές Οκτωβρίου σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοπρασίας, μπορεί να έχουν ληφθεί όλες οι προφυλάξεις για να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο, αλλά μια νέα πρόκληση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Περιμένουμε ήρεμα τη δημοπρασία, αλλά αν συμβεί κάτι, αυτό δεν θα είναι το ίδιο με το συμβάν του Sotheby’s», εκτιμά ο Αρνό Ολιβέ, ο ειδικός της δημοπρασίας. Ανάμεσα στα έργα που θα δημοπρατηθούν, υπάρχουν τρεις μεταξοτυπίες και ένα αντικείμενο, που αναπαριστά έναν ποντικό από ρητίνη που κρατά ένα πινέλο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η μερική αυτοκαταστροφή ενός έργου μπροστά στα μάτια ενός κοινού που είχε μείνει άναυδο, αμέσως μετά την πώλησή του αντί 1,042 εκατομμυρίων στερλινών (1,185 εκατομμύριο ευρώ) από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, είχε ταράξει τα νερά στην αγορά της τέχνης. Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης από το Μπρίστολ είχε προβεί σε αυτή την ενέργεια, θέλοντας να καταγγείλει την «εμπορευματοποίηση» της τέχνης. Το περιστατικό αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε το έργο να πάρει ακόμη μεγαλύτερη αξία και να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι υπήρχαν οπωσδήποτε συνεργοί του Banksy στην αίθουσα, αν δεν ήταν ο ίδιος, για να ενεργοποιήσουν τη μπαταρία επιτρέποντας την αυτοκαταστροφή του «Girl with ballon».

«Θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε ένα σύστημα ασφαλείας, αλλά θέλουμε να παραμείνει κρυφό. Δεν θα υπάρχουν δέκα σεκιουριτάδες σε κάθε αίθουσα. Ο οίκος μας δεν είναι χρηματοκιβώτιο, δεν είναι ένας δημόσιος θεσμός. Θέλουμε οι αγοραστές και οι επισκέπτες να περνούν καλά», δηλώνει ο ειδικός του Artcurial.

Όσο για τον Sotheby’s και τον Άλεξ Μπράντσικ, τον επικεφαλής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης Ευρώπης, το περιστατικό μπορεί να σόκαρε, αλλά «ο Banksy δεν κατέστρεψε ένα έργο τέχνης κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, δημιούργησε ένα καινούριο».