Νέα δημοσκόπηση: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ με 32,3% – Στο 15,7% ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ με 32,3% – Στο 15,7% ο ΣΥΡΙΖΑ

Ποια κόμματα μένουν εκτός Βουλής - Πώς αξιολογούν οι πολίτες τα νέα μέτρα, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό;

Περισσότερες από δεκαέξι μονάδες  χωρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 15,7% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Το ΚΚΕ και η ΧΑ συγκεντρώνουν 7,1% ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη έρχεται πέμπτη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:
Νέα Δημοκρατία: 32,3%,
ΣΥΡΙΖΑ: 15,7%
ΚΚΕ 7,1%.
Χρυσή Αυγή 7,1%
Δημοκρατική Συμπαράταξη 5,8%
Ενωση Κεντρώων 3%
ΑΝΕΛ 2,4%
Ποτάμι 2,3%
Οικολόγοι 2%
Λαϊκή Ενότητα 1,6%
Πλεύση Ελευθερίας 1,3%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%

δημοσκοπηση ΝΔ
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Το 74% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ως ασήμαντα τα αντίμετρα που ψηφίστηκαν.

Παράλληλα, ποσοστό 80% από τους ερωτηθέντες θεωρεί ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι κακή και θα σκοτώσει την οικονομία.
Το 2,4% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ στο 14,5% διαμορφώνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Ενδεικτικά στην επόμενη Βουλή, η ΝΔ εκτιμάται πως θα λάβει 164 έδρες, 55 ο ΣΥΡΙΖΑ, 25 το ΚΚΕ, 25 η Χρυσή Αυγή, 20 η Δημοκρατική Συμπαράταξη και 11 η Ένωση Κεντρώων.

Στο ερώτημα «Αλέξης Τσίπρας ή Κυριάκος Μητσοτάκης», το 35,6% των ερωτηθέντων θεωρεί τον πρόεδρο της ΝΔ ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ το 19,5% θεωρεί ως πιο κατάλληλο τον Αλέξη Τσίπρα. Το 44,9% απαντά «Κανέναν ιδιαίτερα».

Η πρόσφατη αυτή δημοσκόπηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ερευνών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο εξάμηνο και δείχνουν την στροφή των πολιτών πρός τη Νέα Δημοκρατία ή μάλλον, την αποστορφή από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Το ποσοστό της ΝΔ κυμαίνεται μεταξύ αυτού που πήρε στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (28% – 29%) και εκείνου που είχε καταγραφεί ως το χαμηλότερο στην ιστορία της (33%) πριν το κομματικό σύστημα, μαζί βεβαίως και η χώρα, εισέλθει στην εποχή των μνημονίων.

Αντίθετα, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, βρίσκεται κοντά σε εκείνο των εκλογών του Μαϊου 2012 (16%).