Nέα δημοσκόπηση: Στο 4,9% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Πρόωρες εκλογές θέλει το 62%

Nέα δημοσκόπηση: Στο 4,9% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Πρόωρες εκλογές θέλει το 62%

Για ποια ζητήματα ανησυχούν οι Ελληνες - Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία σε έρευνα της Kapa Research. 

Προβάδισμα της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύεται στο «Εθνος της Κυριακής». Στην ίδια έρευνα το 62% των Ελλήνων θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές, την ώρα που σε ό,τι αφορά στην οικονομία το 52% δηλώνει πως τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα.

Αναλυτικά στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 4,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 25%.

Συγκεκριμένα:

ΝΔ 25%
ΣΥΡΙΖΑ 20,3%
Χρυσή Αυγή 7,9%
Κίνημα Αλλαγής 6,4%
ΚΚΕ 5,8%
Ενωση Κεντρώων 2,3%
ΑΝΕΛ 2,2%
Ελληνική Λύση 1,8%
Ποτάμι 1,5%
Λαϊκή Ενότητα 1,3%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%
Αλλο κόμμα 3,3%
Λευκό/ Ακυρο 1,7%
Αναποφάσιστοι 12,6%
Αποχή 6,8%

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 58%, έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, 33% συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 27% ο Αλέξης Τσίπρας και το 39% απαντά «κανένας από τους δύο».

Πρόωρες εκλογές θέλει το 62%

Επίσης υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 44% απαντά ότι οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν νωρίτερα από τον Μάιο του 2019 και το 18% θέλουν να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές, ενώ μόνον το 34% θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 4ετία.

Το 52% τα βγάζει πέρα δύσκολα

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 52% απάντησε ότι τα βγάζει πέρα δύσκολα ή πολύ δύσκολα. Το 39% απάντησε «ούτε εύκολα, ούτε δύσκολα», ενώ μόλις το 8% απαντά «πολύ εύκολα, εύκολα».

Ακόμη, σε ερώτηση αν από το το 2010 έχουν νιώσει το αίσθημα ντροπής για συγκεκριμένα ζητήματα, το 50% απάντησε καταφατικά στο «δεν είχα χρήματα να πληρώσω μια πάγια ανάγκη του νοικοκυριού μου», το 41% στο «δεν μπορούσα να καλύψω το κόστος του σέρβις στο αυτοκίνητό μου» και το 38% «δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να καλύψω ένα έκτακτο πρόβλημα υγείας στην οικογένειά μου».

Για ποια ζητήματα ανησυχούν οι Ελληνες

Τους περισσότερους από τους ερωτηθέντες απασχολούν η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της οικονομίας και η βελτίωση της Παιδείας, ενώ μόνο το 19% δηλώνει ότι το απασχολεί οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων.

Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία

49% η δημιουργία θέσεων εργασίας
39% η ανάπτυξη της οικονομίας
28% η βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης, η παιδεία
28% η διαφθορά στη δημόσια ζωή
23% το ασφαλιστικό σύστημα- οι συντάξεις
22% η ενίσχυση του συστήματος υγείας
21% το προσφυγικό/ μεταναστευτικό
20% η μείωση φόρων
20% η ενίσχυση των επενδύσεων
19% οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων
Υπέρ των «κίτρινων γιλέκων»

Τέλος, στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται θετική στάση των Ελλήνων απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα». Το 47% δηλώνει υπέρ των κινητοποιήσεων στη Γαλλία και το 25% μάλλον υπέρ.