Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς το να διαγράψετε το Facebook σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς το να διαγράψετε το Facebook σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.488 άνθρωποι, την περίοδο λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016.

Η επίδραση των κοινωνικών δικτύων στην ψυχολογία είναι συνήθως αρνητική, όπως αποκαλύπτουν διάφορες μελέτες. Μία νέα έρευνα του New York University και του Stanford έρχεται να εξετάσει το θέμα από την αντίστροφη σκοπιά και αποκαλύπτει πως χρήστες οι οποίοι εγκατέλειψαν το Facebook για ένα μήνα ήταν πιο ευτυχισμένοι, πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή, με λιγότερο άγχος και ένιωθαν σε μικρότερο βαθμό κατάθλιψη ή μοναξιά. Επιπλέον, έτειναν να χρησιμοποιούν και τα υπόλοιπα social media λιγότερο, ενώ όταν επέστρεψαν στο Facebook το χρησιμοποιούσαν και αυτό λιγότερο.

Το χρόνο που είχαν χωρίς Facebook το γέμισαν με άλλα πράγματα και δραστηριότητες, όπως το να συναντήσουν φίλους, την οικογένειά τους ή να δουν τηλεόραση. Όχι όμως ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές αλλά περισσότερο ταινίες και σειρές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.488 άνθρωποι και κατά τη διάρκεια του πειράματος τους επιτρεπόταν να έχουν πρόσβαση στο Messenger. Επίσης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, με τα κοινωνικά δίκτυα να βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως ναι μεν ήταν λιγότερο πληροφορημένοι για το τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο, ήταν όμως λιγότερο φανατισμένοι πολιτικά.