Νέα Υόρκη – Λονδίνο μόνο σε 3 ώρες;

Νέα Υόρκη – Λονδίνο μόνο σε 3 ώρες;

Η Japan Airlines επενδύει στο υπερηχητικό αεροσκάφος αμερικανικής startup για να το καταφέρει.

 

Η Boom Supersonic, νεοφυής επιχείρηση με έδρα στο Ντένβερ,  ανακοίνωσε ότι η Japan Airlines, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ιαπωνίας, επένδυσε 10 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία. Η συγκεκριμένη startup αναπτύσσει ένα υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος που, όπως ισχυρίζεται η ίδια, θα είναι ταχύτερο, λιγότερο θορυβώδες, και φτηνότερο στη χρήση απ’ ό,τι το Concorde.

Το αεροσκάφος της Boom, 55 θέσεων, θα μπορέσει σύμφωνα με την εταιρεία να μειώσει τη διάρκεια της πτήσης από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε μόλις 3 ώρες και 15 λεπτά.

Το αεροσκάφος, που αναμένεται να τεθεί σε παραγωγή στα μέσα της δεκαετίας του 2020, θα πετάει με ταχύτητα 2,2 Mach – 10% ταχύτερο από το Concorde, το οποίο έκανε τις υπερηχητικές πτήσεις δημοφιλείς τη δεκαετία του 1970.

Στα πλαίσια της συμφωνίας, η Japan Airlines, η οποία διατηρεί οψιόν αγοράς έως και 20 αεροσκαφών της Boom, θα προσφέρει τη γνώση και την εμπειρία της για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του αεροσκάφους. Παράλληλα, θα συμβάλλει στη βέλτιστη διαμόρφωση της εμπειρίας των επιβατών σε μια υπερηχητική πτήση, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.

Το ωστικό κύμα που θα παράγει το αεροσκάφος της Boom θα είναι τουλάχιστον 30 φορές λιγότερο θορυβώδες από εκείνο του Concorde. Το γνωστό αεροσκάφος είχε συναντήσει πολλά εμπόδια στην …καριέρα του, καθώς χαρακτηριζόταν από υψηλά λειτουργικά κόστη και εξίσου μεγάλη κατανάλωση καυσίμου.

Όπως εκτιμά η Boom, η τιμή των εισιτηρίων για μια πτήση με το αεροπλάνο της θα είναι 75% χαμηλότερη από εκείνη του Concorde, συγκρίσιμη με τις τιμές των τωρινών εισιτηρίων πρώτης θέσης. Ο λόγος; Η βελτιωμένη αποδοτικότητα καυσίμου του νέου αεροσκάφους.

Στους προμηθευτές της Boom συγκαταλέγονται οι General Electric Co., Honeywell International Inc. και TenCate Advanced Composites.

Εκτός από την οψιόν για τα 20 αεροσκάφη από τη Japan Airlines, η εταιρεία έχει δεχθεί προ-παραγγελίες για 76 αεροσκάφη.