Νέα κρίση ενόψει; Σκληρή γλώσσα από τον Ντάισελμπλουμ για Βρετανία και Brexit

Νέα κρίση ενόψει; Σκληρή γλώσσα από τον Ντάισελμπλουμ για Βρετανία και Brexit

Ο πρόεδρος του Eurogroup κατηγόρησε τους Βρετανούς πολιτικούς ότι δεν αποσαφηνίζουν τις προθέσεις τους για την ενιαία αγορά.

Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για το Brexit υποδηλώνει ότι η έξοδος της Βρετανίας δεν θα είναι ομαλή και συντεταγμένη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιχειρήσεις, επενδυτές και βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βρετανία λένε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη διαπραγματευτική της στάση καθώς οι υπουργοί έχουν κάνει αντιφατικές δηλώσεις σε βασικά θέματα όπως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Μπορεί να είναι ομαλή και μπορεί να είναι συντεταγμένη αλλά νομίζω ότι απαιτεί μια διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης διότι τα πράγματα που ακούω μέχρι στιγμής δεν συνάδουν με κάτι ομαλό και συντεταγμένο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία φαίνεται να θέλει τα οφέλη της ΕΕ χωρίς να αναλάβει καμία από τις υποχρεώσεις της.

«Εάν η Βρετανία θέλει να έχει πλήρη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που συνοδεύουν την εσωτερική αγορά», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ερωτηθείς για το εάν η Βρετανία θέλει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Ήθελα να αποφύγω αυτό το κλισέ, αλλά έχετε απολύτως δίκιο».

Μπαρνιέ: Η συμφωνία για το Brexit πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2018

Λιγότερο από δύο χρόνια αναμένεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, εφόσον η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρήσει στην επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της χώρας να αποχωρήσει από την ΕΕ έως το τέλος Μάρτιου, όπως έχει προαναγγείλει η ίδια, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μπαρνιέ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την θέση αυτή ανέφερε πως το Brexit θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Μάρτιο του 2019, οπότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωεκλογές. Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε ο ίδιος, η συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο του 2018, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, τους υπόλοιπους θεσμούς και τα κράτη-μέλη.

«Το Brexit θα είναι νομικά περίπλοκο, πολιτικά ευαίσθητο και με σημαντικές επιπτώσεις για τις οικονομίες και τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές τού καναλιού» υπογράμμισε σήμερα ο Μισέλ Μπαρνιέρ.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο που επιζητεί το Λονδίνο μετά το Brexit, ο ίδιος δεν την απέκλεισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα εξαρτηθεί από τη «χρησιμότητά» του. «Μια τέτοια περίοδος θα είναι χρήσιμη εφόσον είναι μέρος της διαδρομής προς τη νέα συμφωνία. Πρέπει να γνωρίζουμε την προοπτική για τη νέα αυτή εταιρική σχέση και στη συνέχεια να αποφασίσουμε σχετικά με τη χρησιμότητά της» τόνισε και πρόσθεσε πως «εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να πει ποια θα είναι η σχέση που επιθυμεί να έχει μετά το Brexit με την ΕΕ, και στα κράτη-μέλη της ΕΕ στη συνέχεια να χτίσουν το μέλλον με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη βάση μιας νομικά διαφορετικής σχέσης».

Η Βρετανία δεν θέλει να κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω από 2 χρόνια

Η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει οι διαπραγματεύσεις για το Brexit να ξεπεράσουν το χρονικό όριο των δύο ετών που ορίζει το Άρθρο 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο δύο ετών σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιδιώκουμε να παρατείνουμε αυτή τη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά το πόσο θα διαρκέσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα που θα επιλυθεί από μόνο του ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.