Νέα μείωση στο αφορολόγητο με τροπολογία τα μεσάνυχτα

Νέα μείωση στο αφορολόγητο με τροπολογία τα μεσάνυχτα
ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Το αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ και στο 29% η φορολογία των μικρών επιχειρήσεων.

Tροπολογία που ρίχνει το όριο για το αφορολόγητο κατέθεσε μετά τη μεσάνυχτα η κυβέρνηση, μειώνοντάς το τελικά στα 8.636 ευρώ, 900 ευρώ πιο κάτω δηλαδή από το ισχύον αφορολόγητο των 9.545 ευρώ. Παράλληλα αυξάνεται η φορολογία για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία από το 26% στο 29%.

Η τροπολογία κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στην ολομέλεια από το πρωί του Σαββάτου, με στόχο να ψηφιστεί τη νύχτα της Κυριακής από τη Βουλή.

Επί της ουσίας, για φορολογούμενους με ένα παιδί η έκπτωση φόρου περιορίζεται στα 1.950 ευρώ, συρρικνώνοντας το έμμεσο αφορολόγητο στα 8.863 ευρώ. Για άγαμους ή ζευγάρια χωρίς παιδιά η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.900 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι μειώνεται η έκπτωση φόρου εισοδήματος από τα 2100 ευρώ που είναι ως σήμερα (Νόμος 4172/2013, άρθρο 16) στα 1900 ευρώ «για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα», και υπό την προϋπόθεση ότι «το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ». Η μείωση του φόρου ανέρχεται στα 1950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα τέκνο, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο τέκνα, και σε 2.100 ευρώ για φορολογούμενο από τρία τέκνα και άνω. (Δηλαδή, έκπτωση 50 ευρώ ανά τέκνο ως τα πρώτα τρία).

Με την ίδια τροπολογία, επίσης, μεταξύ άλλων «προβλέπεται εφεξής ένας συντελεστής οριζόμενος σε 29% για τη φορολόγηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι που τηρούν απλογραφικά βιβλία».

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «σήμερα προβλέπεται συντελεστής 26% για φορολογητέο εισόδημα κάτω των 50 χιλ. ευρώ και 33% για φορολογητέο εισόδημα άνω των 50 χιλ. ευρώ». Είναι σε αυτή την Έκθεσή του που το ΓΛΚ αναφέρει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 200 εκ. ευρώ περίπου».