Νέα πυρά Κοτζιά κατά Καμμένου

Νέα πυρά Κοτζιά κατά Καμμένου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, κάνει δηλώσεις στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κύπρο, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη όλα όσα τον οδήγησαν στην παραίτηση.

 

Στη «θεμελιακή πολιτική διαφωνία» με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο αναφέρθηκε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας ότι τον Σεπτέμβριο υπέβαλε, για πρώτη φορά, την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό.

Αφορμή, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Open, το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ.

«Τον Σεπτέμβριο προηγήθηκε η επίσκεψη του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ. Βγαίνοντας από το ΝΑΤΟ μίλησε για την ανάγκη, τρεις χώρες, Βουλγαρία , Αλβανία και Ελλάδα να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις της FYROM. Δηλαδή, αυτό που θέλουμε να βγάλουμε πάνω από τον σβέρκο της Κύπρου, το προτείνουμε για τον σβέρκο άλλης χώρας.

Εδώ υπήρχε μία θεμελιακή πολιτική διαφωνία την οποία κάποιοι προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως μία προσωπική διαφωνία ανάμεσα στον Καμμένο και σε εμένα και μετά να πουν ότι έχουν πρόβλημα με τον χαρακτήρα μου ή ότι είμαι ζόρικο παιδί. Όλα αυτά είναι φτώχεια πολιτικών επιχειρημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών» συνέχισε.

Ερωτηθείς για την επιστολή παραίτησης υπογράμμισε ότι «περιλαμβάνει απόψεις, αναλύσεις και ‘συστάσεις’ προς τον κύριο Πρωθυπουργό» και ότι «είχε σκοπό την – κατά την γνώμη μου – βοήθεια που όφειλα να του δώσω φεύγοντας».

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο υπέβαλε για πρώτη φορά, την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό λέγοντας του ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρεσβεύει διαφορετική πολιτική και δεν υπάρχει αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος».

«Δεν επέμεινα μέχρι τέλους γιατί έγινε το δημοψήφισμα στα Σκόπια  και κάποιοι θα τη συνέδεαν με το αποτέλεσμα» σημείωσε.

«Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι έχει κλείσει ο κύκλος συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και το είχα πει στον Πρωθυπουργό . Το 2012 είχα γράψει ότι η κυβέρνηση που έρχεται δεν είναι η κυβέρνηση της αριστεράς αλλά κυβέρνηση σωτηρίας και επειδή είναι κυβέρνηση σωτηρίας, μπορούμε να συνεργαστούμε και με τη λαϊκή δεξιά. Κατά συνέπεια δεν είχα καμία αντίρρηση και συναινούσα να γίνει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μικρότερων δυνάμεων και  κινήσεων όπως είναι το «Πράττω».

Τα μνημόνια τελείωσαν και ερχόμαστε σε μία νέα φάση διακυβέρνησης στην οποία χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη, να υπάρξει μία συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις σοσιαλιστικές – σοσιαλδημοκρατικές και ένα διαφορετικό πρόγραμμα.  Εκεί θεωρητικά, δεν συμφωνούσαμε», σημείωσε.

Όσον αφορά για τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό απάντησε:

«Έχω μία εκτίμηση βαθιά στο ταλέντο και στα χαρίσματα του κ. Τσίπρα  αλλά έχω και τις απόψεις μου για τις πολιτικές αδυναμίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ερώτηση εάν θα ψήφιζε υπέρ της κυβέρνησης σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι θα στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στη βουλή.