Απανωτές παραιτήσεις Βρετανών υπουργών – Σε δεινή θέση η Τερέζα Μέι για το Brexit

Απανωτές παραιτήσεις Βρετανών υπουργών – Σε δεινή θέση η Τερέζα Μέι για το Brexit
epa07166653 (FILE) - British Brexit Secretary Dominic Raab (L) and EU's chief Brexit negotiator Michel Barnier (R) attend a press conference at the end of a round of talks in Brexit negotiations at the European Commission in Brussels, Belgium, 31 August 2018 (reissued 15 November 2018). According to reports, Raab has resigned. EPA/OLIVIER HOSLET

Αποχωρήσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά τη συμφωνία με την ΕΕ.

Με «βροχή» παραιτήσεων υποδέχτηκε το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας την πρόταση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για συμφωνία εξόδου από την ΕΕ με τις Βρυξέλλες.

Η πιο ηχηρή αποχώρηση ήταν αυτή του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μαζί με τον υπουργό Brexit, την παραίτησή της κατέθεσε και η υφυπουργός του, Σουέλα Μπρέιβερμαν. «Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε σε επιστολή της.

Λίγο νωρίτερα την παραίτησή του υπέβαλε και ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία, ο Συντηρητικός Σέλις Βάρα, εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, παραιτήθηκε και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι εκφράζοντας δημόσια τη διαφωνία της. «Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

Καταρρέουν οι μετοχές

Οι βρετανικές μετοχές και οι κλάδοι που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το Brexit δέχθηκαν σήμερα σκληρό πλήγμα από την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, των λιανεμπόρων και των εγχώριων τραπεζών βυθίστηκαν ενώ ο δείκτης FTSE 250 κατέγραψε πτώση 1% στην αρχή της συνεδρίασης. Η υποχώρηση της στερλίνας προσέφερε στήριξη στον δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, καταγράφοντας άνοδο 0,3% στις 11:52 ώρα Ελλάδας.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες Barratt Development, Persimmon, Taylor Wimpey, Berkely Group κατέγραψαν πτώση από 4,9% έως 6,7%. Η μετοχή της Barclays σημείωσε βουτιά 6,6%, η RBS υποχώρησε κατά 6,2%, με τη μετοχή της Lloyds να καταγράφει απώλειες 4,4%, καθώς οι εγχώριες τράπεζες επλήγησαν από την παραίτηση του υπουργού, η οποία επέτεινε την πολιτική αβεβαιότητα.

Στο ‘κόκκινο’ ήταν και οι μετοχές των εταιριών λιανικής πώλησης, με τη μετοχή της Marks & Spencer να υποχωρεί κατά 5,2% και της Next κατά 5%.

Το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Μ. Βρετανίας για το Brexit – Tι προβλέπει

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit. Στο επίμαχο κείμενο, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.

Πρόκειται, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, για μία «αποδυναμωμένη σχέση», η οποία είναι και ο «καλύτερος διακανονισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο». Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να υλοποιήσει μία σειρά δεσμεύσεων, οι οποίες θα αφορούν:

-την διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας

-την διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς

-την προστασία των επενδυτών

-την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα κανονιστικά και λειτουργικά συστήματα, αλλά και στην αυτονομία της διαδικασίας λήψης εταιρικών αποφάσεων.

Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων

Στο κείμενο, έκτασης 585 σελίδων, ειδική αναφορά γίνεται και στη συμφωνία για την αποφυγή των λεγόμενων «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι παρότι η Βόρεια Ιρλανδία θα απολαμβάνει το ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσει να υπόκειται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το προσχέδιο, αποφεύγεται το σενάριο των αυστηρών διασυνοριακών ελέγχων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εμπορική συμφωνία

Όσον αφορά την εμπορική συμφωνία, Βρυξέλλες και Λονδίνο κατέληξαν σε μία μεσοβέζικη λύση, κατά την οποία θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας συμφωνίας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο των εμπορικών σχέσεων. Το νέο εμπορικό σύμφωνο, ως εκ τούτου, θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2021, εκτός αν υπάρξει πρόβλεψη για ολιγόμηνη παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Σύνοδος Κορυφής για το Brexit

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος Γιούνκερ, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη σύγκληση της συνόδου των αρχηγών-κρατών της Ε.Ε., επικαλούμενος την «αποφασιστική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για την «ομαλή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παράλληλα, χαιρέτισε την επιτευχθείσα πρόοδο, σημειώνοντας ότι «προχωράμε σε μία δίκαιη συμφωνία, η οποία διασφαλίσει την ομαλή αποχώρηση και την εγγύηση του μηχανισμού ασφάλειας (backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία». «Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας» κατέληξε, σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ με τη Βρετανία. «Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30» τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

«Αποφασιστικό βήμα προς το συντεταγμένο Brexit»

Από την πλευρά του, o Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., έκανε λόγο για ένα «αποφασιστικό βήμα προς το συντεταγμένο Brexit», υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία επιφέρει μία «τάξη» στις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κοινή λύση για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ειδική μνεία έκανε και στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις την επομένη της αποχώρησης από την Ε.Ε.».

Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 25 Νοεμβρίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ με τη Βρετανία.

“Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30” τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

“Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη”, οι πρεσβευτές των οποίων στην ΕΕ θα συνέλθουν “αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους”, πρόσθεσε ο Τουσκ.

“Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν πάρα πολλά σχόλια”, σχολίασε.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή ως την Πέμπτη.

“Βεβαίως και είμαι λυπημένος που σας βλέπω να φεύγεται, αλλά θα κάνω ο,τιδήποτε μπορώ ώστε αυτό το αντίο να είναι το λιγότερο επώδυνο για σας και για μας”, κατέληξε ο Τουσκ.

Η δουλειά με το Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η δήλωση για την μελλοντική σχέση “θα είναι εντατική”, δήλωσε από την πλευρά του μετά την συνάντηση που είχε με τον Τουσκ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

“Στόχος μας είναι να οριστικοποιηθεί το κείμενο για να μπορέσει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο”, υπογράμμισε.

Αντεπίθεση από τους Εργατικούς

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.