Νέα προειδοποίηση της Τερέζα Μέι στους βουλευτές της

Νέα προειδοποίηση της Τερέζα Μέι στους βουλευτές της
epa07189049 British Prime Minister Theresa May gives a press conference at the end of European Council in Brussels, Belgium, 25 November 2018. The leaders of the 27 remaining EU member countries (EU27) have endorsed the draft Brexit withdrawal agreement and approved the draft political declaration on future EU-UK relations in a special meeting of the European Council on Britain leaving the EU under Article 50. EPA/JULIEN WARNAND

Η πρωθυπουργός της χώρας σημείωσε ότι αν δεν εγκριθεί ξανά η συμφωνία αποχώρησης, υπάρχει περίπτωση οι Βρετανοί να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποιεί τους βουλευτές ότι αν δεν εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ- την οποία έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές- το διαζύγιο μπορεί να καθυστερήσει πολύ και να υποχρεωθεί η χώρα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Μετά από δυόμιση χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων, το αποτέλεσμα παραμένει ακόμη αβέβαιο. Στις επιλογές που έχουν οι Βρετανοί περιλαμβάνεται η μακρά αναβολή του Brexit, η έξοδος με βάση τη συμφωνία της Μέι, μια άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία ή ακόμη και η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η πρωθυπουργός έχει δώσει ένα σαφές τελεσίγραφο στους υποστηρικτές του Brexit: να εγκρίνουν τη συμφωνία της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαρτίου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αναβολή πέραν και της 30ής Ιουνίου, κάτι που θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής του διαζυγίου. Προειδοποιεί επίσης ότι η Βρετανία θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, στα τέλη Μαΐου, αν παραταθούν οι συνομιλίες.

«Αν η πρόταση είναι να επιστρέψουμε στην αφετηρία και να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία, αυτό θα σημάνει μια πολύ μεγαλύτερη παράταση- σχεδόν σίγουρα θα απαιτούσε να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», γράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph. «Η ιδέα να προσέλθουν οι Βρετανοί στις κάλπες για να εκλέξουν ευρωβουλευτές τρία χρόνια αφού ψήφισαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ δεν έχει νόημα. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ισχυρός συμβολισμός της συλλογικής πολιτικής αποτυχίας του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Η Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι απορρίφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 15 Ιανουαρίου και στις 12 Μαρτίου. Όμως η πρωθυπουργός επιμένει και σκοπεύει να την παρουσιάσει και πάλι προς ψήφιση για τρίτη φορά εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη. Για να περάσει η συμφωνία θα πρέπει να πείσει δεκάδες «αντάρτες» του Συντηρητικού κόμματος αλλά και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Το DUP έχει ανακοινώσει ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση και αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως οι διαφορές του όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία και το λεγόμενο backstop παραμένουν.

Υπουργός Εμπορίου: «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία μόνο αν πρόκειται να την κερδίσει»

Η βρετανική κυβέρνηση θα θέσει για τρίτη φορά τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, μόνο αν πιστεύει ότι θα εγκριθεί, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ. «Θα είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε μια ψηφοφορία, αν γνωρίζουμε ότι θα την χάσουμε», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Δείτε ακόμη: Νέο πλήγμα για την Τερέζα Μέι: Παραιτήθηκε ένας ακόμη σημαντικός βουλευτής από τους Συντηρητικούς