Νέα «σελίδα» για το Κυπριακό

Νέα «σελίδα» για το Κυπριακό

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν, στη βάση του οποίου θα εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις - Εύσημα από την Ε.Ε.

Σε νέα φάση περνάνε οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου έληξε επιτυχώς, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν σε κοινό ανακοινωθέν. Στη βάση αυτού του ανακοινωθέντος, το οποίο ανέγνωσε η ειδική αντιπρόσωπος του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαϊμ, πρόκειται εντός της εβδομάδας να αρχίσουν επί της ουσίας οι συνομιλίες από τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουτρέτ Οζερσάι.

«Η σημερινή κοινή δήλωση θέτει το πλαίσιο για τις βασικές αρχές λύσης στο Κυπριακό», επισήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου. «Αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών, αλλά και του λαού της Κύπρου, να εργαστούν, ώστε από τη μια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους και ταυτόχρονα να πετύχουμε μία λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους».

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή μέρα θα αποτελέσει την απαρχή για να τεθεί τέρμα σε μια ανεπιθύμητη και απαράδεκτη κατάσταση που κρατά διαιρεμένη την Κύπρο και τον λαό της για περισσότερα από σαράντα χρόνια. «Η επιθυμία των ηγετών και των δύο κοινοτήτων είναι μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης, να καταλήξουμε σε μία λύση που θα τερματίζει οριστικά την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνύπαρξη και προκοπή», δήλωσε.

Αύριο βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα. Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκίνησαν σε ειλικρινές κλίμα. Πρόσθεσε ότι με το κοινό ανακοινωθέν δεν δίνεται η λύση, αλλά αυτή θα εξερευθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ επεσήμανε ότι με το κείμενο αυτό υπάρχει εγγύηση ότι καμιά πλευρά δεν θα μπορεί μονομερώς να αλλάξει τη νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντ. Ερόγλου είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το μέλλον του Βαρωσιού (περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου) και ότι «θα απαντήσει με τη δική της πρόταση σε ενδεχόμενη πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς». Επίσης, είπε ότι πριν από λίγο καιρό ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Λευκωσία ενημέρωσε τον ίδιο για τη μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση Ισραήλ- Κύπρου. «Το Ισραήλ πραγματοποίησε στο παρελθόν παρόμοιες ασκήσεις και με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα, πριν από 55 χρόνια στη Ζυρίχη, οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ατνάν Μεντερές είχαν μονογραφήσει τη Συμφωνία για τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη: Κορυφαίο εθνικό θέμα το Κυπριακό

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν:
«Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές Αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μία κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη- μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Θα υπάρχει μια ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη κυπριακή ιθαγένεια.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.

4. Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί.

Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.

6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο».

Αναστασιάδης: Κανένας διάλογος χωρίς σαφές πλαίσιο

Χαιρετίζει το κοινό ανακοινωθέν η Ε.Ε.
«Η Ε.Ε. καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος», αναφέρεται στην κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Η κοινή αυτή δήλωση αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», επισημαίνουν  οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι κύριοι Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Οπως επισημαίνεται, τη στιγμή της ένταξης της Κύπρου, η Ε.Ε. είχε δηλώσει την ετοιμότητά της να διευκολύνει τους όρους μιας λύσης σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε. Οπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ και να προσφέρει κάθε στήριξη στις εμπλεκόμενες πλευρές και στον ΟΗΕ, όπως αυτοί το θωρούν πιο χρήσιμο, αναφέρει η δήλωση Μπαρόζο-Ρομπέϊ.

Εξάλλου αναφέρεται ότι με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα. Παράλληλα, η Κομισιον θα επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για την εφαρμογή του κεκτημένου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η Ε.Ε. στηρίζει τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών επί ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μομέντουμ με στόχο τη λύση και προς όφελος του κυπριακού λαού.

Η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη να εξετάσει με δημιουργικό τρόπο το πως θα συμβάλει σ’ αυτο το στόχο με την προοπτική μια συνολικής λύσης, καταλήγει η κοινή δήλωση Μπαρόζο-Ρομπεϊ.

Το «Κυπριακό» στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Αναστασιάδη

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη «συνολικής λύσης» του Κυπριακού, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ο ειδικός σύμβουλός του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον ενημέρωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του.

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει:

«Συγχαίρω τους ηγέτες για τη δέσμευσή τους να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις και για τη σκληρή τους εργασία τους περασμένους μήνες για να καταλήξουν σ’ αυτή τη σημαντική ανακοίνωση κοινών αρχών και πολύτιμης βάσης για ανανεωμένες συνομιλίες».

«Αναγνωρίζω επίσης τον απαραίτητο ρόλο που διαδραμάτισε ο ειδικός σύμβουλός μου Αλεξάντερ Ντάουνερ μέχρι αυτό το σημείο, ξεκινώντας από το διορισμό του το Σεπτέμβριο του 2008. Ο κ. Ντάουνερ με πληροφόρησε ότι τώρα που επιτεύχθηκε το κοινό ανακοινωθέν, αποφάσισε να αναλάβει νέα θέση και να παραιτηθεί από ειδικός σύμβουλος μου. Τον ευχαρίστησα ειλικρινά για την επιμονή και τη δέσμευσή του τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και του ευχήθηκα κάθε καλό στις μελλοντικές του επιδιώξεις».

Τέλος, ο Μπαν Κι-μουν υπογραμμίζει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στις προσπάθειές τους για επανένωση του νησιού και να ξεπεράσουν τον επί δεκαετίες διαχωρισμό. Προσωπικά υπόσχομαι την αποφασιστική μας δέσμευση σε αυτές τις προσπάθειες».