Νέα σελίδα στη Ρουμανία με την εκλογή… «Γερμανού» προέδρου

Νέα σελίδα στη Ρουμανία με την εκλογή… «Γερμανού» προέδρου

Συμμετοχή-ρεκόρ στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα που ανέδειξε νικητή τον Κλάους Γιοχάνις.

Νέο πρόεδρο έχει από χθες το βράδυ η Ρουμανία, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κλάους Γιοχάνις, ήρθε πρώτος στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας το 54,50% των ψήφων έναντι του Ρουμάνου πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 45,49%, που αντιστοιχεί σε 5.081.479 ψήφους έναντι 6.126.024 του νικητή.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, συνεχάρη τον Γιοχάνις για την επικράτησή του, ο οποίος με τη σειρά του αφιέρωσε τη νίκη του στον ρουμανικό λαό.

«Αυτή η νίκη δεν είναι δική μου, είναι δική σας, τών Ρουμάνων! Μαζί, έχουμε δείξει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων αυτών μηνών, ότι δεν υπάρχει τίποτα το ακατόρθωτο, ότι όλα μπορούν να επιτευχθούν με πίστη και αποφασιστικότητα. Μέσα από εσάς, η Ρουμανία βρήκε τη δύναμη να γίνει καλά. Σας χρειάζομαι, καθώς η δική μας Ρουμανία ξεκινά τώρα!», έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Γιοχάνις στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Στο Βουκουρέστι, 20.000 άνθρωποι επιφύλαξαν το βράδυ θριαμβευτική υποδοχή στον Κλάους Γιοχάνις που πήγε να τους χαιρετήσει στην ιστορική για τη δημοκρατική μετάβαση Πλατεία του Πανεπιστημίου στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Θα είμαι πρόεδρος των Ρουμάνων. Θα είμαι ελεύθερος πρόεδρος. Θα σας εκπροσωπώ. Θα συνεχίσω τις συνεργασίες που αποτελούν τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Ρουμανίας- τη στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ρόλο και τη θέση μας στο ΝΑΤΟ, το ρόλο και τη θέση μας στην ΕΕ. Θα αποδειχθεί ότι η Ρουμανία είναι μια σοβαρή, αξιόπιστη χώρα και μακροπρόθεσμος εταίρος», δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βουκουρέστι.

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος κάλεσε ακόμα τη ρουμανική κυβέρνηση να καταθέσει το συντομότερο δυνατό τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή. «Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», τόνισε.

«Η μάχη κατά της διαφθοράς πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να υπάρχει ασυλία από τη δίωξη για πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του κράτους. Υπάρχουν διεφθαρμένοι πολιτικοί σε κάθε κόμμα- και στο δικό μου κόμμα, επίσης. Δεν θα προσπαθήσω, ωστόσο, να το καλύψω αυτό κι είναι εκείνο που θα πρέπει να αλλάξουμε. Όλα τα κόμματά μας χρειάζονται να αναμορφωθούν», τόνισε ο Γιοχάνις.

Ο Κλάους Γιοχάνις, 55 ετών, υποψήφιος της Χριστιανοφιλελεύθερης Συμμαχίας, πρώην δήμαρχος της πόλης Σίμπιου και μέλος της γερμανικής μειονότητας της Ρουμανίας, αναδείχθηκε νικητής σε πολλές περιφέρειες θεωρούμενες προπύργια της Αριστεράς και κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά που έδιναν προβάδισμα στον νυν πρωθυπουργό της Ρουμανίας και πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βίκτορ Πόντα, υποψήφιο του συνασπισμού στον οποίο μετείχαν επίσης η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας και το Συντηρητικό Κόμμα.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 64%, ποσοστό-ρεκόρ σε μία χώρα όπου η απάθεια των ψηφοφόρων αυξάνεται εξαιτίας της διαφθοράς και της φτώχειας που κυριαρχούν από τη δημοκρατική μετάβαση της δεκαετίας του ’90. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων και της μεγάλης ρουμανικής διασποράς, οι ψήφοι των οποίων έκλιναν αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του Γιοχάνις.

Ο Βίκτορ Πόντα, 42 ετών, ο οποίος είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο, απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του από την πρωθυπουργία, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει «να εκπληρώνει το χρέος του προς τη χώρα».

Ποιος είναι  ο νέος «Γερμανός» πρόεδρος της Ρουμανίας
Ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στη μάχη κατά της διαφθοράς και δεσμεύθηκε να μετατρέψει τη Ρουμανία σε «φυσιολογική» χώρα.

Ο πρώην καθηγητής Φυσικής, με τη σιγανή φωνή, ο οποίος προέρχεται από την γερμανική μειονότητα της Ρουμανίας, έχει πλεονεκτήματα την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια, σε μία χώρα με διαδεδομένη τη διαφθορά. Ο αρχηγός του PNL από τον περασμένο Ιούνιο, είναι 55 ετών και είναι γνωστός ως ο επιτυχημένος δήμαρχος της πόλης Σίμπιου στην Τρανσυλβανία τον οποίο ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, από τότε που ανέλαβε το δημαρχιακό θώκο το 2000.

Αναβαθμίζοντας τη μεσαιωνική πόλη σε δυτικά πρότυπα απέκτησε τη φήμη κάποιου «που κάνει καλά τη δουλειά του» και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποσχέθηκε ότι θα κάνει το ίδιο και με τη χώρα.

Πολιτικοί αναλυτές που προέβλεπαν ότι η νίκη του Βίκτορ Πόντα θα μπορούσε να κάνει τη Ρουμανία πιο σταθερή χώρα, θεωρούν ότι η νίκη του Γιοχάνις ενδέχεται να αναβιώσει τις πολιτικές εντάσεις σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, αναφέρει το Reuters.

Ο Κλάους Γιοχάνις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεσμεύθηκε ότι θα διαφυλάξει την ανεξαρτησία του ρουμανικού δικαστικού συστήματος, ότι θα δώσει μάχη κατά της διαφθοράς, ότι θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στα πεδία της οικονομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και ότι θα δημιουργήσει ελκυστικό περιβάλλον για ξένους επενδυτές.

Ως πρόεδρος, ο Κλάους Γιοχάνις, όπως και ο προκάτοχός του Τραϊάν Μπασέσκου, θα είναι αντιμέτωπος με την αντίπαλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι μπορεί να οδηγήσει σε νέα πολιτική διάσπαση.

Απόγονος των Σαξόνων που εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία τον Μεσαίωνα, ο πρώτος πρόεδρος της Ρουμανίας, που προέρχεται από εθνική μειονότητα σε αντίθεση με τους γονείς του και δεκάδες χιλιάδες μέλη της γερμανικής κοινότητας στη χώρα αποφάσισε να παραμείνει στη Ρουμανία μετά την πτώση του κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου το 1989.

Ο Γιοχάνις, τον οποίο οι Ρουμάνοι αποκαλούν «ο Γερμανός», είναι μέλος και θρησκευτικής μειονότητας, είναι προτεστάντης σε μία χώρα, στην οποία το 90% του πληθυσμού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας βρέθηκε αντιμέτωπος με καταγγελίες ότι «δεν είναι πραγματικός Ρουμάνος».

Χαρακτηρίζοντας τον όχι τόσο χαρισματικό το AFP αναφέρει ότι οι Ρουμάνοι ψηφοφόροι τον στήριξαν εξαιτίας του φόβου ότι ο νεαρός και δραστήριος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν ισχυρό ηγέτη, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Κλάους Γιοχάνις θα διαδεχθεί τον Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος ήταν αρχηγός του ρουμανικού κράτους τα τελευταία 10 χρόνια.