Nέα σενάρια εκλογών φέρνει το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Nέα σενάρια εκλογών φέρνει το «ψαλίδι» στις συντάξεις
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιμένει την άφιξη του Προέδρου της Ιρλανδίας Michael D. Higgins για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018. Ο Ιρλανδός Πρόεδρος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Κυβερνητικά στελέχη πιέζουν να υπάρξει επεναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Όμως τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, όπως η μείωση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019, φέρνουν συνεχώς σενάρια για πρόωρες εκλογές στο τραπέζι και αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης η αντιπολίτευση είναι σε μόνιμη…εκλογική ετοιμότητα και ζητάει εκλογές καθώς εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα επιχειρήσει να πάει σε μία εκλογική μονομαχία με τη ΝΔ, με «νωπές» τις περικοπές στις συντάξεις.

Ο Νίκος Φίλης που αποτελεί τη «φωνή» της ομάδας των 53+ στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλοι βουλευτές πιέζουν προς την κατεύθυνση να υπάρξει μία επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς όσο αφορά το θέμα της περικοπής των συντάξεων, ώστε να μπορέσουν να «σώσουν» τουλάχιστον ένα μέρος των μειώσεων που έχουν υπογράψει ή να μετατεθούν για … αργότερα.

Αυτό το σενάριο απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς όπως ανέφερε πρόσφατα αυτό που προέχει είναι να κλείσει η αξιολόγηση τάχιστα , να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος αλλά και να γίνει με ομαλό τρόπο η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο.

Χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης τόνισε πως «οι εκλογές μετά τον Αύγουστο δεν θα είναι πρόωρες, καθώς όπως είπε θα έχει κλείσει ο ιστορικός κύκλος των Μνημονίων, ρίχνοντας εκ νέου νερό στον μύλο της εκλογολογίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου συνέστησε μέσω του ΣΚΑΪ στους συνταξιούχους να «κάνουν λίγο υπομονή» και να «σπεύδουν βραδέως», υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα θέματα «δεν είναι τελειωμένα».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους κι έχουν νομοθετηθεί θα εφαρμοστούν.

Όπως είπε, υπάρχει μεν ο ψηφισμένος νόμος αλλά συνάμα «είμαστε σε μία κατάσταση μετάβασης που είναι κοσμογονική που θα φέρει και άλλα πράγματα.

Η κ. Φωτίου έκανε λόγο για κλίμα τρομοκράτησης των συνταξιούχων από μέσα ενημέρωσης και για «εφιαλτικά τρέιλερ των καναλιών».

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, η μείωση θα αφορά την προσωπική διάφορα που έχουν οι συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.