Νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Αναζητείται ημερομηνία για να συζητηθεί το μείζον ζήτημα της ασφάλειας μεταφοράς φυσικού αερίου.

«Μια τεχνική συνάντηση που διοργανώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες επέτρεψε να αρθούν τα εμπόδια για την διοργάνωση μιας νέας τριμερούς συνάντησης σε πολιτικό επίπεδο και όλες οι πλευρές αναζητούν εφεξής μια ημερομηνία», δήλωσε η Ζαμπίνε Μπέργκερ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Σιζόφ, ανέφερε ότι υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα» αυτή να διεξαχθεί την 16η Μαΐου στην Αθήνα, όπου ο Έτινγκερ θα μετάσχει σε μια σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν σε θέση σήμερα να επιβεβαιώσει αυτήν την ημερομηνία. Ωστόσο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση αυτή εμπιστεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η 16η Μαΐου δεν είναι μια πιθανή ημερομηνία.

Οι συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί στις 2 Μαΐου ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν και τον Έτινγκερ δεν είχαν επιτρέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ θα θίξει το πρόβλημα αυτό σήμερα με τον Προντάν, ο οποίος έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο Έτινγκερ θέλει να έχει συνομιλίες και με τον Ρώσο υπουργό για την προετοιμασία της συνόδου. Μια συνάντηση με τον Νόβακ σχεδιάζεται για την 19η Μαΐου, αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η ημερομηνία αυτή, διευκρίνισε η πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση αυτή.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ζητεί από την δημόσια ουκρανική εταιρεία Naftogaz να προπληρώσει το φυσικό αέριο που θα παραδώσει τον Ιούνιο στην Ουκρανία, το οποίο κοστολογείται σε 1,66 δισεκατομμύριο δολάρια.

«Παρουσιάστηκε το τιμολόγιο της προπληρωμής, το οποίο βασίζεται σε έναν όγκο παραδόσεων ύψους 114 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο», σημείωσε ο Κουπριάνοφ, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει περιθώριο έως τις 2 Ιουνίου για να προχωρήσει στην προπληρωμή αυτή.

«Τα καθυστερούμενα ανέρχονται σήμερα σε 3,505 δισεκατομμύρια δολάρια και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι αυτά αποτελούν ένα σημαντικό και σχετικά αντικειμενικό επιχείρημα για να χρησιμοποιηθεί η ρήτρα της προπληρωμής στο συμβόλαιο», σχολίασε.

Χθες η Gazprom είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία ήδη από τις 3 Ιουνίου αν το Κίεβο δεν ρυθμίσει έως τότε εκ των προτέρων τις οφειλές του για τον μήνα αυτόν.

Το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την μακροοικονομική χρηματοδότηση ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που χορηγήθηκε από την ΕΕ για να προχωρήσει σε αυτές τις αγορές φυσικού αερίου, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρόκειται για μια υποστήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές του ανάγκες, και η αγορά φυσικού αερίου αποτελεί μέρος αυτών», εξήγησε ένας εκπρόσωπος.

Η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες στην μεταφορά του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΕΕ, αν τα ουκρανικά αποθέματα δεν είναι πλέον επαρκή.

Θα πρέπει «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από το τέλος του Μαΐου ώστε ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση φυσικού αερίου», εξήγησε ο Έτινγκερ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Η Ρωσία αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία

Υπέρ της αυτονομίας από το Κίεβο ψήφισε η ανατολική Ουκρανία