Νέα στοιχεία για το τρομοκρατικό στη Βαρκελώνη: Ο ρόλος του ιμάμη και η τρελή πορεία του Audi από τη Γαλλία

Νέα στοιχεία για το τρομοκρατικό στη Βαρκελώνη: Ο ρόλος του ιμάμη και η τρελή πορεία του Audi από τη Γαλλία
epa06040010 Brussels Central Station after a neutralized terrorist attack attempt, in Brussels, Belgium, 20 June 2017. According to Belgian media, police shot a suspect wearing an explosive belt at the Brussels Central Station. Belgian police also confirmed there was a small explosion in the Brussels Central Station, but said there are not much damage done and situation is under control. The cause of the explosion is unknown. EPA/OLIVIER HOSLET

Ένας δράστης καταζητείται, ένας ιμάμης αγνοείται και κάποιοι τζιχαντιστές μένει να ταυτοποιηθούν.

Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Καμπρίλς της Ισπανίας, όπου σκοτώθηκε μία γυναίκα, καταγράφθηκε από κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του Παρισιού, πριν από μία εβδομάδα, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Le Parisien.

Η αστυνομία στο Καμπρίλς πυροβόλησε και σκότωσε 5 άνδρες που φόραγαν ψεύτικες ζώνες με εκρηκτικά, αφού έπεσαν με το Audi πάνω σε παραθεριστές και αφού το όχημα αναποδογύρισε, εξήλθαν από αυτό και άρχισαν να μαχαιρώνουν ανθρώπους. Μια Ισπανίδα σκοτώθηκε στην επίθεση που έγινε ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη, με 13 νεκρούς.

Χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε ότι κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας κατέγραψε το αυτοκίνητο μάρκας Audi να τρέχει έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του Παρισιού, πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Επισήμανε επιπλέον ότι σε αυτό το στάδιο οι Γάλλοι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει κάποια άμεση και σε επιχειρησιακό επίπεδο διασύνδεση μεταξύ του πυρήνα των τρομοκρατών στην Ισπανία και τη Γαλλία κι ότι το όχημα θα μπορούσε απλά να διέρχεται από την χώρα.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Γαλλίας δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν από την πλευρά τους ότι το Audi ανήκε στον Μοχάμεντ Ααλά, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη. Ένας από τους αδελφούς του σκοτώθηκε στο Καμπρίλς κι άλλος ένας, επίσης ύποπτος για τις επιθέσεις, αγνοείται.

Ένας δράστης καταζητείται, ένας ιμάμης αγνοείται και κάποιοι τζιχαντιστές μένει να ταυτοποιηθούν

Οι αρχές της Ισπανίας ελπίζουν να μπορέσουν σήμερα να καθορίσουν την ταυτότητα όλων των μελών του πυρήνα των τζιχαντιστών που εξαπέλυσε τη διπλή τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης και της Παρασκευής στην Καταλονία, η οποία κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, την ώρα που ένα μέλος του εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης και ένας ιμάμης που φέρεται να ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των δραστών αγνοείται.

Ο πυρήνας αυτός έχει εξουδετερωθεί, όμως ένα από τα μέλη του, ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ ένας Μαροκινός 22 ετών, καταζητείται ακόμη, με την αστυνομία να μην γνωρίζει αν εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ισπανία.

Εξάλλου ο Μαροκινός ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ηλικίας περίπου 40 ετών, κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των επιθέσεων στη Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς.

Όμως ο Ες Σάτι αγνοείται από την Τρίτη. Η αστυνομία εκτιμά ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ της Καταλονίας, όπου ο πυρήνας των τζιχαντιστών προετοίμαζε «μία ή περισσότερες επιθέσεις».

Ο ισπανικός Τύπος διερωτάται για την παραμονή του ιμάμη στο Βέλγιο το 2016 στην περιοχή Μάχελεν στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais, ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε μεταβεί στο Βέλγιο, αλλά και το Μαρόκο και τη Γαλλία και φέρεται να ήταν σε επαφή με ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους.

Στο παρελθόν ο Ες Σάτι είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για αδικήματα, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στη φυλακή, απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2012, ο ιμάμης έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών τον Μάρτιο του 2004 σε σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης, από τις οποίες σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.

Χθες Κυριακή σχεδόν 2.000 άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων στη διάρκεια λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης.

Δώδεκα από τους 14 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί. Μεταξύ αυτών ένα επτάχρονο αγόρι αυστραλοβρετανικής καταγωγής και ένα τρίχρονο παιδί από την Ισπανία. Δέκα από τους τραυματίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Εξάλλου χθες το βράδυ στο γήπεδο Καμπ Νόου, όπου η Μπαρτσελόνα νίκησε την Μπέτις, οι ποδοσφαιριστές έφεραν μαύρα περιβραχιόνια και είχαν καλύψει τα ονόματα στα μπλουζάκια τους, αντικαθιστώντας τα με τη λέξη «Βαρκελώνη».