Νέες απειλές Τραμπ για κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό – Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης η Τιχουάνα

Νέες απειλές Τραμπ για κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό – Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης η Τιχουάνα
epa07188088 Members of the Central American migrant caravan rest in the city of Tijuana, Mexico, 24 November 2018. The Government of the President of the United States Donald Trump and the team of president-elect of Mexico Andres Manuel Lopez Obrador have reached an agreement so that migrants who want to request asylum remain south of the border for the duration of the process, according to media reports. EPA/David Guzmán

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει πως επιτεύχθη συμφωνία με τη μεξικανική κυβέρνηση για τους μετανάστες, ωστόσο το Μεξικό φέρεται να τον διαψεύδει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό θα παραμείνουν σε μεξικανικό έδαφος έως ότου η αίτησή τους εξεταστεί στις ΗΠΑ. «Στους μετανάστες στα νότια σύνορα δεν θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στις ΗΠΑ έως ότου οι αιτήσεις τους εγκριθούν ατομικά από τα δικαστήρια», ανέφερε ο Τραμπ.

«Όλοι θα παραμείνουν στο Μεξικό. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο κριθεί αναγκαίο, θα ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ τα νότια σύνορά μας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η Washington Post τόνισε ότι η Ουάσιγκτον και η επερχόμενη μεξικανική κυβέρνηση κατέληξαν σε μια συμφωνία γνωστή ως «Παραμείνετε στο Μεξικό» που στοχεύει να υποχρεώσει τους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν στο Μεξικό κατά τη διάρκεια της περιόδου που το αίτημά τους θα εξετάζεται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό, Μαρσέλο Εμπράρντ, δήλωσε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο εισόδου των μεταναστών στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τον Τραμπ. Συγκεκριμένα ο Εμπράρντ φέρεται να δήλωσε ότι η μεξικανική κυβέρνηση δεν συμφώνησε στο να παραμένουν στο Μεξικό οι μετανάστες ενόσω τα αμερικανικά δικαστήρια εξετάζουν το αίτημά τους.

Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης η πόλη της Τιχουάνα

Ο δήμαρχος της Τιχουάνας, στο Μεξικό, κήρυξε χθες την πόλη σε «επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση» λόγω των χιλιάδων μεταναστών που έφθασαν εκεί.

Ο δήμαρχος Χουάν Μανουέλ Γκαστελούμ δήλωσε ότι η πόλη του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις δαπάνες της φιλοξενίας περισσότερων από 4700 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. «Δεν θα ξοδέψω τα χρήματα των κατοίκων της Τιχουάνας» σημείωσε ο Γκαστελούμ.

Τα γεύματα για τους μετανάστες κοστίζουν 550.000 πέσο την ημέρα (27.000 δολάρια). Περισσότεροι από 700 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης.

Οι μετανάστες, που προέρχονται ιδίως από την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα και ταξίδεψαν κυρίως πεζή κατά μήκους του Μεξικού, ελπίζουν ότι θα τους δοθεί μια ευκαιρία να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.

Χθες, επικράτησε ένταση στην πόλη όταν η αστυνομία επιχείρησε να κάνει μια σύλληψη για χρήση μαριχουάνας. Ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη, αφού ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από μια πέτρα που πέταξαν εναντίον του.