Νέες απειλές Τραμπ- Αυτή την φορά κατά της General Motors

Νέες απειλές Τραμπ- Αυτή την φορά κατά της General Motors
epa06921046 US President Donald J. Trump speaks at the Florida State Fairgrounds Expo Hall in Tampa, Florida, USA, 31 July 2018. Trump continues to hold rallies around the country in support of his agenda and candidates running in the mid-term elections. EPA/ROD MILLINGTON

«Τους είπα “παίζετε με τον λάθος άνθρωπο”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίθεση στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors για την απόφασή της να καταργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να απενεργοποιήσει εργοστάσια στην Βόρεια Αμερική εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ υποστήριξε στο Twitter πως εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής όλων των επιδοτήσεων για την GM, ακόμα και αυτών που αφορούν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, προσθέτοντας αιχμηρά πως η απόφαση της εταιρείας να επενδύσει σε εργοστάσια στην Κίνα και στο Μεξικό δεν θα αποφέρει καρπούς. «Είμαι εδώ για να προστατεύσω τους Αμερικανούς Εργάτες», συμπλήρωσε.

Η διευθύνων σύμβουλος της GM Μαρί Μπάρα ανακοίνωσε την Δευτέρα πως για οικονομικούς λόγους η GM θα μειώσει το προσωπικό της στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά κατά έως 14.700 άτομα, διακόπτοντας την συναρμολόγηση αυτοκινήτων ή κινητήρων σε πέντε μονάδες της.

Στα εργοστάσια που δεν θα λάβουν καινούργιες παραγγελίες συγκαταλέγονται μονάδες στις πολιτείες του Μίσιγκαν, του Οχάιο και του Μέριλαντ. Ειδικά οι δύο πρώτες αποτελούν μέρος της παλιάς βιομηχανικής «καρδιάς» των ΗΠΑ και ψήφισαν Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τα «τιτιβίσματα» του Τραμπ αποτελούν κλιμάκωση προγενέστερων προειδοποιήσεων που είχε απευθύνει ο Αμερικανός πρόεδρος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Μαρί Μπάρα, κατά την οποία διαμήνυσε πως η εταιρεία θα πρέπει να σταματήσει να παράγει οχήματα στην Κίνα και να ανοίξει εργοστάσια στις ΗΠΑ. «Τους είπα “παίζετε με τον λάθος άνθρωπο”», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Αναφερόμενος ειδικά στο Οχάιο, ο κ. Τραμπ είπε πως η GM «καλά θα κάνει να ανοίξει καινούργια μονάδα εκεί πολύ γρήγορα», προσθέτοντας πως «αγαπά» τη μεσοδυτική πολιτεία. Μία από τις κυριότερες προεκλογικές υποσχέσεις του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα ήταν πως θα σταματήσει την εκροή βιομηχανικών θέσεων εργασίας στο εξωτερικό.

Η αυτοκινητοβιομηχανία υποστηρίζει πως οι περικοπές είναι μέρος του σχεδίου της για εξοικονόμηση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος έως το τέλος του 2020.

Δείτε ακόμη: Η General Motors «τραβάει από την πρίζα» μια σειρά από διάσημα μοντέλα