Nέες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 11,5% μονάδων στη ΝΔ

Nέες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 11,5% μονάδων στη ΝΔ

Αναλυτικά τα επίσημα αποτελέσματα.

Προβάδισμα και μάλιστα διψήφιο στην πρόθεση ψήφου – που φτάνει τις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες (28,5% έναντι 17%) καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ενώ στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ φτάνει τις 36,5 ποσοστιαίες μονάδες (52,5% έναντι 16%).

Μάλιστα, σε δεύτερη δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Παραπολιτικά και διενεργήθηκε από την ALCO καταγράφεται επίσης σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, στη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, το «άνοιγμα» της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να εξηγείται από την αρνητική εκτίμηση των κυβερνητικών επιδόσεων στην κοινή γνώμη (8 στους 10 εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση) και την απαισιοδοξία που επικρατεί για το μέλλον (8 στους 10 εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ σημειώνει 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17%, η ΧΑ είναι τρίτο κόμμα με 8%, 6% λαμβάνει το ΚΚΕ, 4,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3% η Ένωση Κεντρώων, 2,5% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 2% οι ΑΝΕΛ, από 1,5% καταγράφουν Το Ποτάμι, η ΛΑΕ και η Πλεύση Ελευθερίας, 5% άλλα κόμματα, ενώ 19% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Όσον αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, το 7% δηλώνουν ικανοποιημένοι και το 7% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 69% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, με 18,5% να απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι και το 12,5% να δηλώνουν ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Εξάλλου, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, προς τη σωστή το 10,5%, ενώ ΔΞ/ΔΑ απαντά το 8,5%.

Από την άλλη, το 68% των πολιτών εκτιμά ότι η κατάσταση σίγουρα θα χειροτερέψει (41%) ή μάλλον θα χειροτερέψει (27%), 25% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 4,5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 1,5% εκτιμά ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ 1% θεωρούν ότι σίγουρα θα βελτιωθεί.

Επίσης, το 80% εκτιμά ότι θα χρειαστεί να ψηφιστούν νέα μέτρα 9,5% θεωρεί πως ό,τι ήταν να ψηφιστεί έχει ψηφιστεί, ενώ 10,5% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το 63% πιστεύει ότι έβλαψε τη χώρα, 25,5% ότι ούτε ωφέλησε ούτε έβλαψε, 8% εκτιμά πως ωφέλησε, ενώ το 3,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.