Νέοι μπελάδες της Google για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Νέοι μπελάδες της Google για παραβίαση προσωπικών δεδομένων
epa06052363 The Google search screen is pictured on a computer screen in Frankfurt, Germany, 27 June 2017. The European Commission on 27 June 2017 said it would fine the Google with 2.4 billion euros for abusing its dominance as a search engine. EPA/MAURITZ ANTIN

Η υπόθεση αφορά τις αρχές της δεκαετίας του 2010 στη Μεγάλη Βρετανία.

 

Ένας βετεράνος συνήγορος καταναλωτών κατέθεσε μια πρωτοποριακή αγωγή κατά της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την καταστρατήγηση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο πρόγραμμα περιήγησης Safari της Apple πριν από χρόνια.

Με βάση όσα υποστηρίζονται, από τον Ιούνιο του 2011 ως τον Φεβρουάριο του 2012 η Google παρέπεμψε την λειτουργία μη εντοπισμού του Safari συλλέγοντας όλες τις πληροφορίες που προέρχονταν από τη σεφάρισμα των χρηστών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος ασκεί μια «αντιπροσωπευτική δράση» στο ΗΒ για μια υπόθεση η οποία αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Η αγωγή κατατέθηκε από τον Richard Lloyd, έναν πρώην σύμβουλο της Downing Street ο οποίος ηγείτο της αρχής προστασίας καταναλωτών από το 2011 ως το 2016.

Ο Llloyd δημιούργησε την ομάδα με την ονομασία Google you owe us και στην ουσία εκπροσωπεί κάθε χρήστη iPhone ο οποίος βρισκόταν στην Αγγλία και την Ουαλία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σε περίπτωση που κερδίσει την υπόθεση τότε κάθε ένας που χρησιμοποίησε το Safari θα μπορεί να εισπράξει χρήματα της αποζημίωσης, εφόσον όμως δεν είχε αλλάξει τις προεγκατεστημένες ρυθμίσεις προστασίας. Θα πρέπει επίσης να βρισκόταν σε Αγγλία ή Ουαλία ως τις 31 Μαΐου 2017.

Όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια αυτομάτως συγκαταλέγονται στην αγωγή του Lloyd, αλλά για να λάβουν οποιοδήποτε ποσό θα πρέπει πρώτα να εγγραφούν στην ομάδα. Ο δικηγόρος υπολογίζει ότι ο συνολικός αριθμός των χρηστών φτάνει τα 5,4 εκατ. και ο καθένα θα μπορούσε να διεκδικήσει το ποσό των 200 λιρών.