Νεϊμάρ: Όσα δεν ξέρουμε για την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Νεϊμάρ: Όσα δεν ξέρουμε για την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου
Photo:

Η ζωή του Βραζιλιάνου αστέρα του ποδοσφαίρου μέχρι τη μεταγραφή του που έσπασε τα ρεκόρ. 

Από την Ντέπυ Κουρέλλου

Οι Βραζιλιάνοι υποστηρίζουν με πάθος, σχεδόν με σοβινισμό, πως ζουν στη χώρα του ποδοσφαίρου. Πράγματι, στη Βραζιλία το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής. Είναι το άθλημα που ενώνει τη χώρα και δείχνει το μεγαλείο της. Μαζί με τη θρησκεία και το καρναβάλι σχηματίζει την Αγία Τριάδα της βραζιλιάνικης λαϊκής κουλτούρας. Και, όπως σε όλες τις μυθολογικές σάγκα, χρειάζεται ήρωες. Ο τελευταίος είναι ο Neymar da Silva Santos Júnior. Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου… μέχρι την επόμενη.

Ο Neymar μετακινήθηκε από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 222 εκατ. ευρώ, με τον ίδιο να βάζει στον τραπεζικό του λογαριασμό 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η μεταγραφή του Βραζιλιάνου αστέρα θα στοιχίσει στο σύνολό της περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, αλλά όλοι εκτιμούν πως θα γίνει άμεση απόσβεση αυτών των χρημάτων. Ένας τρόπος είναι από τις πωλήσεις της φανέλας του Neymar με τον αριθμό «10» στην πλάτη, που σημειώνει ήδη τρελές πωλήσεις. Το μάρκετινγκ παίζει το δικό του ρυθμιστικό ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η Ρεάλ Μαδρίτης, για παράδειγμα, είχε βγάλει τα λεφτά της μεταγραφής του David Beckham από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (35 εκατ. ευρώ) το… μακρινό 2003 μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Κάτι ανάλογο προσδοκά και η Παρί. Πώς όχι… Ο Βραζιλιάνος θεωρείται αυτή τη στιγμή πιο «εμπορικός» από τον Messi και τον Cristiano Ronaldo, ενώ είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής στο Twitter, με 30,9 εκατ. ακολούθους.

Διαβάστε επίσης: Η μεταγραφή Νεϊμάρ κήρυξε τον «πόλεμο» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ποιος είναι ο Neymar

Ο Neymar da Silva Santos Júnior γεννήθηκε στο Μοζί ντας Κρούζες του Σάο Πάολο, στις 5 Φεβρουαρίου του 1992. Έμεινε χωρίς όνομα περίπου μια εβδομάδα, αφού οι γονείς του, Nadine και Neymar Santos, δεν μπορούσαν να αποφασίσουν πώς θα τον βαφτίσουν. Πρώτη τους σκέψη ήταν το Μatthew, όμως τελικά προτίμησαν τον παραδοσιακό τρόπο. Το όνομα του μπαμπά, δηλαδή, και ένα Junior να το συνοδεύει.

Ήταν βρέφος όταν οι γονείς του ένιωσαν πως ο Θεός τον προστατεύει. Σε ηλικία μόλις τεσσάρων μηνών, η οικογένεια είχε αυτοκινητικό ατύχημα, εξαιτίας του οποίου ο πατέρας του έμεινε τρεις μήνες στο νοσοκομείο. Ο «Ζουνίνιο», όπως τον αποκαλεί η μαμά του, έφυγε από το κάθισμά του στο αυτοκίνητο και κατέληξε κάτω από το μπροστινό κάθισμα. Το μόνο που έπαθε ήταν ένα κόψιμο στο μέτωπό του.

Από τη μητέρα του πήρε αγάπη, ανατροφή και το σεβασμό στη μητριαρχική βραζιλιάνικη οικογένεια. Από τον πρώην ποδοσφαιριστή πατέρα του, ο οποίος έπαιζε σε μικρές ομάδες στη Βραζιλία και κατόρθωνε να βγάζει ίσα ίσα τα προς το ζην, πήρε τα ποδοσφαιρικά γονίδια και την καθοδήγηση.

Κάποτε ζούσε με τους γονείς, την αδελφή και έναν ξάδελφό του σε ένα μικρό σπίτι με δύο δωμάτια. Οι στερήσεις, όμως, που έζησε ως παιδί δεν τον έκαναν δυστυχισμένο. «Δεν ήμουν ποτέ δυστυχισμένος» λέει συχνά. «Μπορεί να μην είχαμε χρήματα, αλλά είχαμε φαντασία και γελούσαμε». Μια μέρα τον έπιασαν να «κλέβει» μπισκότα από ένα μαγαζί. Ίσως για αυτό ορκιζόταν στη μητέρα του πως θα γινόταν τόσο πλούσιος που θα αγόραζε δικό του εργοστάσιο παρασκευής μπισκότων. Δεν ήταν η μόνη του «φαντασίωση». Στην αυλή του σπιτιού της γιαγιάς του, με κούρεμα όπως του Ronaldo, κλοτσούσε με μανία μια μπάλα και φανταζόταν πως παίζει στο Μουντιάλ με το εθνόσημο της Βραζιλίας και το πλήθος να φωνάζει το όνομά του.

Ο Νeymar, σε ηλικία 10 ετών, ήταν ήδη θέμα συζήτησης για το άθλημα και πριν ενηλικιωθεί είχε γίνει πλούσιος και διάσημος στη Βραζιλία. Στα 11 του χρόνια βρισκόταν στη θρυλική ομάδα της Σάντος. Γρήγορα το ταλέντο του απασχόλησε τη Ρεάλ Μαδρίτης και πέρασε επιτυχημένα τα τεστ στον ισπανικό σύλλογο, όμως η ομάδα του πλήρωσε 1 εκατ. ρεάλ (το νόμισμα της χώρας) και τον κράτησε στις ακαδημίες της. Το 2009, μετά από πέντε χρόνια στις ακαδημίες, προωθήθηκε, σε ηλικία 17 ετών, στην πρώτη ομάδα της Σάντος κι όλοι μιλούσαν για το διάδοχο του Ronaldinho, το μικρό μάγο, το νέο –τι άλλο;– Pelé.

Με τα πρώτα «καλά» λεφτά που θα έπιανε στα χέρια του η οικογένεια Da Silva Santos αγόρασε σε περίοπτη γειτονιά τριώροφο σπίτι με πισίνα, τζακούζι και plasma τηλεόραση ακόμα και στο μπάνιο του υπνοδωματίου του. Το παραμύθι είχε ξεκινήσει.

Στη Βαρκελώνη μέσω Μαδρίτης

Ήταν 19 ετών και όλες οι μεγάλες ομάδες τον ήθελαν: Η Γουέστ Χαμ πλήρωνε 20 εκατ. ευρώ, η Ρεάλ τον είχε σίγουρο, η Τσέλσι τον κυνηγούσε, ενώ οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίλαν, Ίντερ εμπλέκονταν σε αντίστοιχα σενάρια. Όλα αυτά δεν τον αφήνουν ανεπηρέαστο. Η συμπεριφορά του αλλάζει, μεταλλάσσεται σε μια κακομαθημένη πριμαντόνα. Σε έναν αγώνα πρωταθλήματος, το Σεπτέμβριο του 2010, πέταξε στον προπονητή ένα μπουκάλι με το ισοτονικό που έπινε στα αποδυτήρια. «Τόσα χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο του ποδοσφαίρου δεν έχω δει ποτέ κανέναν να κάνει κάτι τόσο αγενές όπως ο Νeymar. Στο όνομα του μάρκετινγκ δημιουργείται ένα τέρας» θα πουν για αυτόν.

«Ο Νeymar είναι κακομαθημένος, όπως και ο Pelé» θα συμπληρώσει ο Diego Maradona, που, βέβαια, δεν «χρωστάει» καλή κουβέντα για Βραζιλιάνο. Ο Νeymar κάνει ό,τι μπορεί για να τους επιβεβαιώσει και πανηγυρίζει το επόμενο γκολ του φορώντας μάσκα που απεικονίζει τον εαυτό του. Σύντομα θα έπαιρνε το μάθημά του στα γήπεδα της Ευρώπης, εκεί όπου όλα είναι μπίζνες κι όχι σάμπα και τακουνάκια.

Νεϊμάρ: Τι κρύβεται πίσω από τη μεταγραφή του αιώνα

Στη Βαρκελώνη

Η πρώτη του εμπειρία στη Μαδρίτη, όταν ήταν 13 ετών, ήταν τραυματική. Ο Neymar προσκλήθηκε από τη «βασίλισσα» για τριάντα μέρες, όμως γύρισε σπίτι του σχεδόν κλαίγοντας. Τι κι αν στη Ρεάλ Μαδρίτης τότε έπαιζαν οι Zidane, Roberto Carlos και Ronaldo. Είπε στον πατέρα του ότι δεν αντέχει μακριά από την οικογένειά του και δεν θέλει να φύγει απ’ τη Βραζιλία.

Οκτώ χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει και τον Ιούνιο του 2103 ανακοινώνεται η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα έναντι 57 εκατ. ευρώ, για να γίνει ο μοναδικός Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που έχει γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό TIME. Όμως, η μετακόμιση στα ευρωπαϊκά γήπεδα δεν είναι ποτέ εύκολη για ένα Λατίνο. Ο Νeymar αργεί να βρει δίχτυα και δέχεται μεγάλη κριτική, που έφερε νεύρα, με αποκορύφωμα την ήττα από τη Γρανάδα, όπου τα έβαλε με θεούς και δαίμονες. Όλη τη σεζόν έβαλε μόλις εννέα γκολ, με τον ίδιο να παραδέχεται σε συνέντευξή του πως πέρασε δύσκολα μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του. Όλοι μιλούσαν για το νέο… Robinho, τον ομοεθνή του ποδοσφαιριστή, που ξεκίνησε σα μάγος, υπέγραψε χρυσά συμβόλαια, αλλά δεν έλαμψε ποτέ όσο αναμενόταν.

Το καλοκαίρι, όμως, του 2014, με τη χώρα του να φιλοξενεί το Μουντιάλ, είχε την ευκαιρία να αποδείξει πως είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε υπνωτίσει όλα τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Εκεί, όμως, τον περίμενε μια τραγωδία.

Το Μουντιάλ της Βραζιλίας

Σε μία από τις προωθητικές ενέργειες για το Μουντιάλ της Βραζιλίας (έκανε μέχρι και εξώφυλλο στη βραζιλιάνικη Vogue μαζί με τη Gisele) υπήρχε ένα ιδιαίτερο σποτ. Η κάμερα πετούσε πάνω από τις φαβέλες του Σάο Πάολο δείχνοντας πιτσιρίκια να φτιάχνουν αγχωμένα τις κεραίες των τηλεοράσεών τους, μεσήλικους να προσεύχονται σε αυτοσχέδια ιερά με ποδοσφαιριστές, γυναίκες να φιλούν τα φυλαχτά τους, ενώ η φωνή του πατέρα του Νeymar ακουγόταν από μακριά. «Τρέχα. Τρέχα σαν να είναι η τελευταία ημέρα της ζωής σου. Τρέχα σαν ένας τρελός που κυνηγά την ευτυχία. Τρέχα για την οικογένειά σου, για τους φίλους. Τρέχα και μη σταματάς, για όλους μας». Και έτρεξε. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ο Νeymar διέψευσε όσους τον θεωρούσαν πολύ μικρό για να κρατήσει μια ποδοσφαιρική χώρα, όπως η Βραζιλία, στις πλάτες του. Δεν έφτασε, όμως, μέχρι το τέλος. Τραυματίστηκε κόντρα στην Κολομβία από βάρβαρη κλοτσιά που δέχτηκε από τον Κολομβιανό Camilo Zùñiga – ταυτόχρονα ήταν σαν να κλότσησε κι ένα ολόκληρο έθνος. Ο Neymar τις επόμενες μέρες κυκλοφορούσε με αναπηρικό καροτσάκι και έλειψε από το παιχνίδι κόντρα στη Γερμανία, στο οποίο η Βραζιλία κατέρρευσε σημειώνοντας την πιο βαριά ήττα στην ιστορία της (1-7) καθώς, όπως εύστοχα ειπώθηκε, η Βραζιλία χωρίς τον Neymar έμοιαζε σαν ένα ξεδοντιασμένο θηρίο.

Νεϊμάρ: Πώς και που ξοδεύει τα χρήματά του