Νέο αρνητικό ρεκόρ: Οι μισοί σχεδόν Έλληνες χρωστούν

Νέο αρνητικό ρεκόρ: Οι μισοί σχεδόν Έλληνες χρωστούν
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Έσπασαν» το φράγμα των 90 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Αύξηση 800 εκατ. ευρώ γνώρισαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ακολουθώντας το 1,2 δισ. ευρώ του Ιουνίου. Από τις αρχές του έτους, το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 7,618 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ακόμη ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκε, τον Ιούλιο, κατά 125.000 και ο συνολικός αριθμός τους έφθασε τους 4.128.962.

Επίσης, συνολικά έως και τον Ιούλιο, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχαν εφαρμοσθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις) για οφειλές προς το δημόσιο σε 774.282 φορολογούμενους έναντι 755.806, τον Ιούνιο. Ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους μπορεί να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αυξήθηκε σε 1.573.858 από 1.492.088, τον Ιούνιο.

Οι δεκάδες φόροι που έχουν επιβληθεί από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί, κάτι που φαίνεται και από τους δείκτες της οικονομίας.

Η υπερφορολόγηση έχει ως αποτέλεσμα η καταναλωτική δαπάνη να μειώνεται, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων να υποχωρεί, ακόμη και κατά την περίοδο των εκπτώσεων, ενώ ακόμη και στις δαπάνες για αγορά τροφίμων καταγράφεται πτώση.

Την ίδια στιγμή τα έσοδα του προϋπολογισμού συνεχίζουν την πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου να καταγράφεται υστέρηση 450 εκατ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έσπασαν το φράγμα των 90 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 90,428 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αναμένεται στο τέλος του έτους να ξεπεράσει τα 95 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι έχουμε εισέλθει στη φάση πληρωμής του μεγαλύτερου τμήματος των φόρων.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν:

• Οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

• Οι τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ (η πέμπτη πληρώνεται τον Ιανουάριο του 2017).

• Τα τέλη κυκλοφορίας.

• Οι επιχειρήσεις εκτός από τον ΦΠΑ πρέπει να πληρώσουν και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.