Νέο «χαστούκι» σε Μέρκελ-Ζεεχόφερ

Νέο «χαστούκι» σε Μέρκελ-Ζεεχόφερ
epa06980393 German Chancellor Angela Merkel (L) and German Minister of Interior, Construction and Homeland Horst Seehofer (R) talk at the beginning of the weekly meeting of the German Federal cabinet at the Chancellery in Berlin, Germany, 29 August 2018. The ministers and the Chancellor are expected to discuss, among others, the draft law on the improvement and stabilization of the statutory pension. EPA/CLEMENS BILAN

Ο Φόλκερ Κάουντερ εκλεκτός των δυο ηγετών απέτυχε να επανεκλεγεί επικεφαλής της κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης.

Σε μια απροσδόκητη ανατροπή, ο Φόλκερ Κάουντερ απέτυχε να επανεκλεγεί επικεφαλής της κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Ο αντίπαλός του, ο Ραλφ Μπρινκχάους, σύμφωνα με πληροφορίες από την κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο., κέρδισε την αναμέτρηση με 125 ψήφους έναντι 112 του εκλεκτού της ηγεσίας της Ένωσης, ενώ καταγράφηκαν και δύο αποχές.

Ήδη τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «έκπληξη» (FAZ), για «σεισμό» στην Χριστιανική Ένωση (Focus), ακόμη και για «χαστούκι» στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Χορστ Ζεεχόφερ, οι οποίοι φαίνεται ότι πλήρωσαν την πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση στην υπόθεση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Όπως θυμίζει το ΑΠΕ, οι δύο αρχηγοί πριν από την ψηφοφορία είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κάουντερ.

«Είναι η ώρα της δημοκρατίας και στην δημοκρατία υπάρχουν και ήττες», δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την αποτυχία του Φόλκερ Κάουντερ να επανεκλεγεί επικεφαλής της κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε τον κ. Κάουντερ για «δεκατρία χρόνια εξαιρετικής συνεργασίας», παραδέχθηκε ότι τον στήριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση ακριβώς λόγω αυτής της καλής συνεργασίας και πρόσθεσε ότι συνεχάρη ήδη τον νικητή, τον Ραλφ Μπρίνκχάους, ο οποίος επικράτησε με 125 ψήφους έναντι 112 του κ. Κάουντερ και του δήλωσε την πρόθεσή της για «καλή συνεργασία». Το σημαντικό, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, είναι να συνεχίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να εργάζεται με επιτυχία.

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Χορστ Ζεεχοφερ, ο οποίος είχε επίσης στηρίξει τον κ. Κάουντερ, έκανε λόγο για μια δημοκρατική διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να γίνει σεβαστό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και ο κ. Μπρίνκχάους θα κάνει εξίσου καλή δουλειά με τον προκάτοχό του και θα συνεργαστεί καλά με την CSU.