Νέο δικαστικό πλήγμα στο μεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Νέο δικαστικό πλήγμα στο μεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ
epa06169300 US President Donald J. Trump (L) and President Sauli Niinisto (R) of Finland enter to hold a joint news conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 28 August 2017. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Εφετείο απέρριψε το διάταγμα Τραμπ που εμποδίζει την είσοδο των περισσότερων προσφύγων και μεταναστών στις ΗΠΑ.

Αμερικανικό εφετείο απέρριψε την προσπάθεια της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ των περισσότερων προσφύγων και μεταναστών, καθώς αποφάσισε ότι όσοι έχουν αποδεδειγμένη οικογενειακή σχέση με ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα νόμιμα ή με νομικά πρόσωπα εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Με την απόφασή του, το τριμελές εφετείο της 9ης περιφέρειας έκρινε ότι οι παππούδες, οι θείοι και θείες και οι εξάδελφοι ανθρώπων που διαμένουν νόμιμα στις ΗΠΑ πρέπει να εξαιρεθούν από το προεδρικό διάταγμα, που απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο στη χώρα όλων των υπηκόων έξι κατά πλειονότητα μουσουλμανικών χωρών.

Η απόφαση καταφέρνει νέο δικαστικό πλήγμα στο σαρωτικό αυτό διάταγμα του Τραμπ, με το οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα σε όλους πολίτες του Ιράν, της Συρίας, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης για 90 ημέρες. Ο ρεπουμπλικάνος υποστήριξε ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η κυβέρνηση δεν εξήγησε πειστικά για ποιον λόγο η απαγόρευση εισόδου πρέπει να επεκταθεί σε συγγενείς ανθρώπων από τις έξι χώρες, που ζουν ήδη νόμιμα στις ΗΠΑ, ή σε πρόσφυγες που είχαν ήδη λάβει εγγυήσεις για τη μετεγκατάστασή τους από αμερικανικές υπηρεσίες. Η απόφαση (3-0) θα τεθεί σε εφαρμογή σε πέντε ημέρες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αποφανθεί τον Ιούνιο ότι η απαγόρευση του Τραμπ μπορούσε να εφαρμοστεί σε πιο περιορισμένη βάση, αλλά δεν έπρεπε να ισχύσει για ανθρώπους που έχουν αποδεδειγμένες σχέσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα στη χώρα.

Το εφετείο απέρριψε εξάλλου το επιχείρημα της κυβέρνησης Τραμπ πως τυχόν γραπτές διαβεβαιώσεις των υπηρεσιών μετεγκατάστασης ότι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένους πρόσφυγες δεν εξαιρούν τους ανθρώπους αυτούς από την απαγόρευση.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αντέδρασε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως τόνισε, «το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επέμβει για να διορθώσει (αποφάσεις που έλαβαν) κατώτερα δικαστήρια ήδη, και τώρα θα επιστρέψουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να προασπίσει το καθήκον της εκτελεστικής εξουσίας να προστατεύει το έθνος».

Η πρώτη εκδοχή του διατάγματος Τραμπ, που υπεγράφη τον Ιανουάριο, προκάλεσε διαδηλώσεις και χάος στα αεροδρόμια στις ΗΠΑ και διεθνώς, πριν η εφαρμογή του ανασταλεί από τα δικαστήρια. Η κυβέρνηση αντικατέστησε αυτή την εκδοχή με μια νέα, τον Μάρτιο.

Το ευρύτερο ερώτημα αν το αναθεωρημένο διάταγμα Τραμπ εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων αποτελεί διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων—δηλαδή αντίκειται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ—θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Οκτώβριο.