Νέο σύστημα δημοτικών εκλογών εξετάζει η κυβέρνηση

Νέο σύστημα δημοτικών εκλογών εξετάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, αναζητάται τρόπος οι δημοτικές εκλογές να πάψουν να αποτελούν ευκαιρία για στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που θα επιτρέπει την εκλογή υποψηφίων από διαφορετικούς συνδυασμούς.

«Είναι σκέψεις του πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμούν, εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική. Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο.

Ο κ. Μιχελάκης σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, συζήτησε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έναν τρόπο εκλογής που θα απεγκλώβιζε την τοπική αυτοδιοίκηση από τους ασφυκτικούς κομματικούς εναγκαλισμούς και ταυτόχρονα, θα έδινε στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών τον πρώτο λόγο στην επιλογή των καλυτέρων να υπηρετήσουν τα τοπικά συμφέροντα και τους δημότες.

Κάτι τέτοιο πρακτικά θα μπορούσε να γίνει με τη κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και να αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου, για τη πληροφόρηση των δημοτών.

Δήμαρχοι θα εκλέγονται αυτοί που θα συγκεντρώνουν τη πρώτη Κυριακή το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές θα επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ μόνο των δύο πρώτων υποψηφίων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται όλοι από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική, επίσης σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά.

Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά τη πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτές αποτελούν τις κατ’ αρχήν σκέψεις ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου που θα έδινε τη δυνατότητα οι δημοτικές εκλογές να πάψουν να αποτελούν ευκαιρία για στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις και να αποτελέσουν αποφασιστικό άλμα για μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση και για την ανάδειξη των καλυτέρων από τους πολίτες και όχι των εκλεκτών των κομμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Άλκης Κωνσταντινίδης

Διαβάστε ακόμη: Ο Αντώνης Σαμαράς εγκαινιάζει τη ΔΕΘ το Σάββατο