Σκιά μεγάλου σκανδάλου «χτυπά» τη μετοχή της Deutsche Bank

Σκιά μεγάλου σκανδάλου «χτυπά» τη μετοχή της Deutsche Bank
epa06775740 A flag hangs in front of the Deutsche Bank offices on Wall Street in New York, New York, USA, 31 May 2018. The United States Federal Reserve reportedly designated the bank's operations in the US as in 'troubled condition' last year, one of the lowest ratings used by the Fed, but the news was reported today. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα.

Η Deutsche Bank AG βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο ενός σκανδάλου. Την περασμένη εβδομάδα, 170 αστυνομικοί εισέβαλλαν στα γραφεία της εταιρείας, στα πλαίσια έρευνας για πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι φωτογραφίες των περιπολικών με τους αναμμένους φάρους έξω από την έδρα της τράπεζας στη Φραγκφούρτη έστειλε στα τάρταρα την τιμή της μετοχής, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Οι επενδυτές φαίνεται ότι ανησυχούν με την προοπτική ανάδυσης σοβαρότατων προβλημάτων για κορυφαία στελέχη της Deutsche Bank και επιβολής προστίμων στην τράπεζα.

Οι ανακριτές που χειρίζονται την έρευνα κατηγορούν την Deutsche Bank ότι βοήθησε πελάτες της να στήσουν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους και ότι δεν έδωσε στοιχεία στις αρχές βάσει των οποίων οι πελάτες χρησιμοποίησαν τους λογαριασμούς της για να μεταφέρουν χρήματα από παράνομες πηγές.

Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο από το 2013 μέχρι το 2018, σύμφωνα με δήλωση της Deutsche Bank. Οι ανακριτικές αρχές βασίζονται σε αξιολόγηση ενός τεράστιου συνόλου εγγράφων που είναι γνωστά ως Panama Papers, τα οποία διέρρευσαν στον τύπο το 2015.

Στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται πρωτίστως δύο υπάλληλοι της Deutsche Bank, 50 και 46 ετών, καθώς και άλλοι των οποίων η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί. Ένας από τους δύο υπόπτους εργάζεται στο τμήμα καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος της τράπεζας και ο άλλος στο τμήμα ιδιωτικού πλούτου, ανέφερε πηγή με γνώση των εξελίξεων.

Κανένα τρέχον ή πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν βρίσκεται μεταξύ των υπόπτων, ανέφερε η τράπεζα στις 30 Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος, Christian Sewing, είπε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα την περασμένη Κυριακή ότι η τράπεζα είχε διερευνήσει τα ζητήματα που προέκυψαν από τα Panama Papers, σε συνεργασία με τους επόπτες της, και είχε υποθέσει ότι το θέμα είχε κλείσει.

Το τμήμα της Deutsche Bank που βρέθηκε στο επίκεντρο της επιδρομής των αρχών ονομάζεται Deutsche Bank Global Trust Solutions και είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων ιδιωτικού πλούτου της τράπεζας. Διαθέτει θυγατρική στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με την επωνυμία Regula Limited, και οι ανακριτές λένε ότι η Deutsche Bank είχε εκεί 900 πελάτες και υπό διαχείριση στοιχεία αξίας 311 εκατομμυρίων ευρώ το 2016.