Νέο τεύχος Fortune στα περίπτερα: Aυτές είναι οι πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα

Νέο τεύχος Fortune στα περίπτερα: Aυτές είναι οι πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα

«Οι εταιρείες δεν είναι άψυχα νούμερα» - Οι Most Admired Companies επιστρέφουν για τέταρτη χρονιά.

Στον απόηχο του Disrupt Greece, του μεγάλου διαγωνισμού καινοτομίας που διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά, θέλω να μοιραστώ μαζί σας την καταλυτική παρέμβαση της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, για τα εφόδια που προσφέρει η μελέτη της ιστορίας στους νέους που φιλοδοξούν να σταδιοδρομήσουν στον επιχειρηματικό στίβο. «Είναι σημαντικό να μελετήσει ένας νέος την εκτόξευση της επιχειρηματικότητας τα τελευταία 500 χρόνια, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη (Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία, Φλάνδρα και αλλού). Ο σύγχρονος τρόπος του επιχειρείν στήθηκε χονδρικά, στην Ευρώπη, μετά το 1200 και κορυφώθηκε μετά το 1600, μέχρι και σήμερα. Μελετώντας τες κανείς, αντλεί σοφία από όλες τις πλευρές» τόνισε η βραβευμένη ιστορικός (Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας 2013) και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Hansa (Χανσεατική Ένωση των Γερμανών εμπόρων), αλλά κυρίως της Ολλανδικής και της Αγγλικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για εταιρείες που άλλαξαν τον κόσμο».

Υπενθύμισε ότι τότε δημιουργήθηκαν χρηματιστήρια (πρώτα στην Αγγλία και αμέσως στην Ολλανδία), τράπεζες (όπως η Τράπεζα της Αγγλίας στο τέλος του 17ου αιώνα – για μακρύ διάστημα η σπουδαιότερη τράπεζα στον κόσμο) που, στην ουσία, ετοίμασαν τη Βιομηχανική Επανάσταση του τέλους του 18ου αιώνα και επεσήμανε ότι μόνο αν μελετήσει αυτή την περίοδο κάποιος θα αναλογιστεί τι είδους προβλήματα αντιμετώπισαν εκείνες οι εταιρείες στο παρελθόν και πώς τα έλυσαν σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από τις σημερινές. «Είναι σχεδόν υπεράνθρωπος ο καλός επιχειρηματίας», κατέληξε τέλος, «καθώς πρέπει να διαθέτει ταυτοχρόνως όραμα, εργατικότητα, μέθοδο, αποφασιστικότητα, σοβαρότητα, αυτοέλεγχο, πειθαρχία, υπευθυνότητα, τόλμη, διαύγεια, ενσυναίσθηση, κοινωνική ευαισθησία, αυτοπεποίθηση, αλλά και σεμνότητα».

Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλα ζητούμενα και σήμερα, εν έτει 2018, και είναι αυτά ακριβώς που αναδεικνύουν έναν επιχειρηματικό ηγέτη και, κατ’ επέκταση την εταιρεία του, στην κορυφή της λίστας με τις πιο αξιοθαύμαστες επιχειρήσεις, που για τέταρτη χρονιά καταρτίσαμε, σε συνεργασία με KPMG, στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως είπε στη συνέντευξή του στον Τάσο Ζάχο ο επικεφαλής της EOS Capital Partners και πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης (σελ. 23), «οι εταιρείες δεν είναι άψυχα νούμερα, αλλά οι άνθρωποί τους». Και είναι αυτοί ακριβώς, οι άνθρωποι της αγοράς που συμμετέχουν στην έρευνα, αξιολογούν και αναδεικνύουν τις «Μost Admired Companies», ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης έρευνας για την εταιρική φήμη στην Ελλάδα, με γνώμονα τα εννέα κριτήρια που εγκαθίδρυσε η αμερικανική έκδοση (σελ. 67).

Περνώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σας προτείνω να διαβάσετε την απίστευτα επίκαιρη και σε βάθος ανάλυση για την αμερικανική οικονομία του Geoff Colvin, senior editor-at-large του αμερικανικού Fortune («The End is Near», σελ. 88). Ο Geoff Colvin μελέτησε τους δείκτες και τις επιδόσεις της, αξιολόγησε το επιχειρηματικό της μοντέλο, και προσφέρει μια συνολική ανάλυση κινδύνου με τον τρόπο που ο ίδιος ξέρει τόσο καλά να κάνει. Το μήνυμά του είναι ιδιαίτερα κρίσιμο: η σημερινή οικονομική επέκταση δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα.

Ύστερα από 110 μήνες συνεχούς ανάπτυξης –η δεύτερη μεγαλύτερη χρονικά οικονομική επέκταση των τελευταίων 164 ετών– είναι αναπόφευκτο ότι τα πράγματα θα αντιστραφούν. Και η αντιστροφή αυτή θα έρθει πιο σύντομα από όσο νομίζουν οι περισσότεροι, σημειώνει και αναλύει το γιατί. Αν δεχθούμε το προφανές, ότι οι οικονομίες κάνουν κύκλους, σύμφωνα με την ανάλυσή του, βρισκόμαστε στη φθίνουσα φάση της περιόδου ανάπτυξης. Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι για την επόμενη ύφεση, γιατί, όταν έρθει, η σύγχρονη ιστορία μάς διδάσκει ότι οι οικονομολόγοι και οι χρηματιστές δεν θα την έχουν προβλέψει. Όπως δεν την προέβλεψαν ούτε το μακρινό 1928, ούτε το 1999, ούτε το πρόσφατο 2008.

* H Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune.