Νέος γύρος χρηματοδότησης για μία από τις μεγαλύτερες startup κρυπτονομισμάτων – Στα 3 δισ. η αξία της

Νέος γύρος χρηματοδότησης για μία από τις μεγαλύτερες startup κρυπτονομισμάτων – Στα 3 δισ. η αξία της

Ύστερα από τη συμφωνία εξαγοράς της Poloniex.

του Robert Hackett

Η Circle, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές startup κρυπτονομισμάτων, ολοκλήρωσε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης που ανεβάζει την ιδιωτική της αποτίμηση σε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια – αξία εξαπλάσια της αντίστοιχης αξίας της εταιρείας το 2016.

Η συμφωνία έρχεται μόλις λίγους μήνες αφότου η Circle αγόρασε την Poloniex, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα τη Βοστώνη, για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια όπως αποκάλυψε πρώτο το Fortune.

Η Bitmain, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης Bitcoin στην Κίνα, ηγήθηκε του γύρου χρηματοδότησης ύψους 110 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου. Η επένδυση έχει συνδέσει δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων από τις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Ο Jeremy Allaire, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Circle, δήλωσε στο Fortune ότι επεδίωξε να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση για να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη επέκταση της εταιρείας καθώς και για να δημιουργήσει νέα αξία για τα ίδια κεφάλαιά της. Επιπλέον, είπε, η άποψη της Bitmain για την ψηφιακή εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου ευθυγραμμίζεται με τη δική του.

«Υπάρχει πραγματικά ένα κοινό όραμα σύμφωνα με το οποίο η υποδομή κρυπτονομισμάτων πρόκειται να αποτελέσει το θεμέλιο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης που θα αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οικονομίες και το κεφάλαιο», δήλωσε ο Allaire.

Ο Jihan Wu, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Bitmain, φάνηκε να συμμερίζεται την αίσθηση του Allaire σε συνέντευξή του στο Fortune. Αυτή τη στιγμή, είπε, «οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αρκετά κατακερματισμένες μέσα σε κάθε χώρα. Το blockchain μπορεί να συνδέσει αυτές τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους».

Ένα βασικό σκέλος αυτού του κοινού οράματος είναι το σχέδιο της Circle να λανσάρει ένα λεγόμενο «σταθερό νόμισμα», δηλαδή ένα εικονικό νόμισμα του οποίου η τιμή θα είναι συνδεδεμένη με το δολάριο ΗΠΑ και θα μπορεί να χρησιμεύει ως ψηφιακό μέσο ανταλλαγής. Αυτό το πρότζεκτ, το οποίο φέρει την επωνυμία Circle USD Coin ή USDC, θα λάβει αρχικά τη μορφή μαρκών που θα «κοπούν» μέσω του δικτύου του κρυπτονομίσματος Ethereum.

Το Tether, ένα άλλο εικονικό νόμισμα που προσπάθησε να συνδέσει την τιμή των μαρκών του με το δολάριο ΗΠΑ, βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής για την αδιαφάνεια του. Η Poloniex της Circle είναι ένας βασικός χώρος αγοραπωλησίας του Tether.

Η Bitmain σκοπεύει να βοηθήσει τη Circle να δημιουργήσει μια ποικιλία σταθερών κερμάτων που θα βασίζονται σε διαφορετικά νομίσματα σε όλο τον κόσμο, όπως το κινεζικό ρενμίνμπι. Στο πλαίσιο της επένδυσής της, η Bitmain δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Centre της Circle, μια θυγατρική που επικεντρώνεται στη διαλειτουργικότητα των πληρωμών μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών στο διαδίκτυο.

Ο Wu δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξος ως προς τις δυνατότητες αυτών των νομισμάτων. «Νομίζω ότι στο μέλλον οι αγορές δεν θα αφορούν μόνο κρυπτονομίσματα και ICO (αρχικές προσφορές νομισμάτων) αλλά και σταθερές μάρκες και παραδοσιακά verticals όπως ομόλογα και μετοχές».