Νέος πονοκέφαλος για Volkswagen: Ποιοι αξιώνουν 8,2 δισ. ευρώ

Νέος πονοκέφαλος για Volkswagen: Ποιοι αξιώνουν 8,2 δισ. ευρώ
epa05517815 (FILE) a file picture dated 02 October 2015 sgows a Volkswagen badge seen on a Volkswagen vehicle in Sydney, Australia. On 01 September 2016, the Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), a consumer protection agency, filed a lawsuit against the local division of Volkswagen, claiming that the automaker mislead consumers by intentionally selling over 57,000 vehicles over a 5-year period of time that were modified to conceal emissions fraud. EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo:

Εκκρεμούν περίπου 1.400 αγωγές εναντίον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεν έχουν τέλος οι μπελάδες για τη Volkswagen, καθώς επενδυτές κατέθεσαν αγωγές αξιώνοντας συνολικά 8,2 δισεκ. ευρώ για ζημίες που υπέστησαν σε σχέση με το σκάνδαλο των παραποιημένων εκπομπών ρύπων της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Αυτή τη στιγμή εκρεμμούν περίπου 1.400 αγωγές όπως ανακοίνωσε σήμερα το περιφερειακό δικαστήριο του Μπραουνσβάιγκ, η περιφέρεια που διαχειρίζεται τα νομικά ζητήματα της περιοχής όπου η Volkswagen εδρεύει. Οι επενδυτές ισχυρίζονται ότι υπέστησαν ζημίες διότι η αυτοκινητοβιομηχανία καθυστέρησε να αποκαλύψει την υπόθεση. Η ίδια η Volkswagen έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Οι επενδυτές έσπευσαν να καταθέσουν αγωγές στη Γερμανία, όπου οι μετοχές της VW έχασαν περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας τους κατά τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσής τους μετά τις 18 Σεπτεμβρίου του 2015, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Η Δευτέρα ήταν η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την επέτειο του σκανδάλου και οι επενδυτές φοβούνταν ότι θα έπρεπε να κινηθούν νομικά μέσα σε 12 μήνες από τότε που η εταιρία παραδέχθηκε ότι περίπου 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματά της έφεραν το επίμαχο λογισμικό που επέτρεπε να παραποιούνται οι δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων.

Το ποσό είναι χαμηλότερο από τα 10,7 δισεκ. ευρώ που αναμένονταν βάσει των δηλώσεων των δικηγόρων την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο είναι πιθανόν να υποβληθούν και άλλες αγωγές καθώς δεν είναι σαφές πότε λήγει η σχετική προθεσμία. Η Volkswagen έχει κατ’ επανάληψη πει ότι ενημέρωσε εγκαίρως τις αγορές βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών.