Νίκη για την Άνγκελα Μέρκελ, ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Νίκη για την Άνγκελα Μέρκελ, ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Σε αναζήτηση νέου κυβερνητικού εταίρου η Καγκελάριος.

Με το υψηλό ποσοστό του 41,5% των ψήφων η Άνγκελα Μέρκελ πέτυχε μια μεγάλη νίκη στις γερμανικές εκλογές, με τους εταίρους της όμως Φιλελεύθερους να αποτυγχάνουν να πιάσουν το όριο για είσοδο στη γερμανική βουλή.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία τα τελικά αποτελέσματα είναι: Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) 41,5%, Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 25,7%, Αριστερά (Die Linke) 8,6% και Πράσινοι 8,4% των ψήφων.
Εκτός Βουλής έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για μεταρρυθμίσεις»
«Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, δήλωσε η θριαμβεύτρια των βουλευτικών Άνγελα Μέρκελ και υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η ίδια αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν έχει πει την αλήθεια στους πολίτες, η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε είχε μιλήσει για ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 στην γερμανική Βουλή, ενώ, όπως σημείωσε, «με τον δικό του, ανοιχτό τρόπο», το επανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο. «Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα τέθηκε κατ’ επανάληψη», δήλωσε η Καγκελάριος και διευκρίνισε ότι η ίδια προτιμά να τοποθετείται για τα ζητήματα που τίθενται άμεσα ενώπιόν της.

Διαβάστε ακόμη: Την τρίτη της εκλογική νίκη γιορτάζει η Άνγκελα Μέρκελ

Ποσοστό ρεκόρ της Μέρκελ στην περιφέρεια της
Περίπατο έκανε η κ. Μέρκελ στην περιφέρειά της, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, καθώς συγκέντρωσε 56,2%, ένα ποσοστό-ρεκόρ για την ίδια.

Αντίθετα το εκλογικό σύστημα, το οποίο προβλέπει μία ψήφο για τον εκπρόσωπο κάθε μίας από τις 299 περιφέρειες της χώρας και μια δεύτερη για το κόμμα προτίμησης, είχε ως αποτέλεσμα «μεγάλα ονόματα» της κεντρικής πολιτικής σκηνής να χρειαστούν την κομματική λίστα προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την Μπούντεσταγκ.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν (CDU), ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο Πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU).
Την ίδια ώρα, το CDU απέκτησε για πρώτη φορά μουσουλμάνα βουλευτή, την Τζεμιλέ Γιουσούφ στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ συγκέντρωσε στην εκλογική του περιφέρεια, το Ανόβερο, μόλις 2,6% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Infratest-dimap, η κα Μέρκελ οφείλει τη νίκη της στο γεγονός ότι κατάφερε να κινητοποιήσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ενώ «απέσπασε» και 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τους μέχρι τώρα συμμάχους της, FDP.

Διαβάστε επίσης: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυρίας Μέρκελ»

Υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» οι Γερμανοί
Συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) επιθυμεί το 52% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε παράλληλα με την εκλογική διαδικασία το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Το 36% των ψηφοφόρων προτιμούσε συνεργασία CDU/CSU και Φιλελευθέρων (FDP), ενώ το 33% επιθυμούσε κυβέρνηση SPD-Πρασίνων. Υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας CDU/CSU με τους Πράσινους τάχθηκε το 26%, ενώ έναν συνασπισμό SPD – Πρασίνων – Αριστεράς θα ήθελε να δει το 19%.

Διαβάστε όλα τα νέα για τις γερμανικές εκλογές