Νίκη στα «σημεία» για την Apple

Νίκη στα «σημεία» για την Apple

Συνεχίζεται στα δικαστήρια η διαμάχη με την Samsung για τα πνευματικά δικαιώματα.

Μπορεί να κέρδισε η Apple τον τελευταίο γύρο της διαμάχης της με τη Samsung στα αμερικανικά δικαστήρια, ωστόσο η «νίκη» αφορά τα δικαιώματα μόνο για δυο πατέντες από τις έξι, που ο αμερικανικός κολοσσός διεκδικεί από τον ανταγωνιστή της. Η πρώτη αφορά την γνωστή και ως “Στιβ Τζομπς” πατέντα, η οποία πήρε το όνομα της από τον συνιδρυτή της Apple και αφορά την τεχνολογία αφής της οθόνης.  Η δεύτερη σχετίζεται με τα ακουστικά των συσκευών της Apple.

Στην ίδια όμως απόφαση αθωώνει την κορεατική εταιρεία για παραβίαση άλλων τεσσάρων πατεντών της Apple – μεταξύ αυτών στοιχείων του λογισμικού της και το ορθογώνιο σχέδιο με τις στρογγυλεμένες γωνίες- αφήνοντας έτσι περιθώρια στην Samsung να ελιχθεί για να αποφύγει την απαγόρευση των πωλήσεων στις ΗΠΑ στις πιο πρόσφατες συσκευές της.

Σε κάθε περίπτωση η Apple χαιρέτισε την νίκη της, αναφέροντας σε ανακοίνωση της ότι «η απόφαση της ITC μετά τις αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις σε όλο τον κόσμο, στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Γερμανία και την Ολλανδία, είναι προστασία της καινοτομίας και απόρριψη της καθαρής αντιγραφής των προϊόντων της Apple από την Samsung».

Διαβάστε ακόμη: Κέρδισε αυτόν τον «γύρο» η Apple

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει 60 μέρες για να εξετάσει την απόφαση, αλλά εάν δεν θέσει βέτο στην απαγόρευση, η Apple αναμένεται να υποστηρίζει στην Υπηρεσία των Αμερικανικών Τελωνείων ότι η αμφισβητούμενη οθόνη επαφής υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τελευταία κινητά της Samsung, συμπεριλαμβανομένων του Galaxy S4 και της Galaxy ταμπλέτας.

Απογοητευμένος δήλωσε ο κορεατικός κολοσσός, σημειώνοντας ωστόσο ότι η απόφαση στην ουσία απαγορεύει στην Apple «να χρησιμοποιεί εν γένει την πατέντα του σχεδίου για να εδραιώσει μονοπώλιο στο ορθογώνιο σχήμα και τις στρογγυλεμένες γωνίες».

Η βιομηχανία των έξυπνων κινητών δεν πρέπει να επικεντρωθεί «σε ένα παγκόσμιο πόλεμο στα δικαστήρια», τονίζεται στην ανακοίνωση, «αλλά στον δίκαιο ανταγωνισμό στις αγορές. Η Samsung θα συνεχίσει να κατασκευάζει καινοτόμα προϊόντα και έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα προϊόντα θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ».

Ποιο είναι το κέρδος από όλο αυτό το δικαστικό πόλεμο, δεν είναι καθόλου σαφές, αφού οι αποφάσεις υπέρ του ενός ή του άλλου δεν φαίνεται να αφορούν καθόλου τους χρήστες, ενώ έχουν σχεδόν μηδαμινές οικονομικές επιπτώσεις και στην Apple και στους ανταγωνιστές της. Επιπλέον, παρόλο που κανείς από τους αντίδικους δεν έχει αποκαλύψει ποσά, η αντιπαράθεση στα δικαστήρια, από χώρα σε χώρα πρέπει να έχει τεράστιο κόστος, την ώρα που η «ζημιά» για τον «χαμένο» είναι ασήμαντη.

Η Samsung στην προκείμενη περίπτωση διακινδύνευσε το 6% των καθαρών κερδών της πέρσι σε μια άλλη δίκη που έγινε στην Καλιφόρνια, που δεν αφορούσε τα πλέον δημοφιλή μοντέλα της και από την άλλη πλευρά, ο η πρόσφατη απόφαση του Ομπάμα να ανατρέψει απαγόρευση πώλησης παλαιότερων iPhone και iPad, επέτρεψε στην Apple να συνεχίσει να πουλάει παρωχημένα μοντέλα της, τα οποία παρότι είναι κερδοφόρα, δεν είναι αυτά που οδηγούν τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Apple Vs Samsung: Αντίπαλοι στα δικαστήρια, συνέταιροι στις business